Suudi Arabistan Kovid-19 ile mücadelesinde MERS deneyiminden faydalanıyor

Suudi Arabistan, Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsü’nün (MERS-CoV) ardından bugün dünyanın karşı karşıya kaldığı en tehlikeli virüs olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını yaşıyor.

Başkent Riyad’daki Kral Abdulaziz Tıp Şehri, MERS virüsü ile başa çıkma deneyimi sayesinde Kovid-19 hastalarının taramasında benzersiz yöntemler oluşturdu

Şarku’l Avsat, Kral Abdulaziz Tıp Şehri veya Ulusal Muhafız Hastanesi olarak bilinen hastaneyi gezdi.

Yatakların yarısından fazlası acil durumlar için boş

Acil Servisler Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Abdulmuhsin es-Savi, hasta tarama yöntemleri açısından, Kovid-19 ile mücadele ederken MERS virüsü deneyimlerinden faydalandıklarını söyledi.

Dahiliye Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Muhammed el-Kahtani ise hastanedeki yatak kapasitesinin yüzde 55’lik kısmının koronavirüs vakaları için boş bırakıldığını söyledi.

Hastalığın ilk evresi

Acil servis ve diğer İnfluenza (Grip) Kliniği’nde genel bir acil durum hali var.

Hastane, acil servise girmeden önce hastaları ‘Drive Thru’ olarak bilinen yöntemle hastaları araçlarda kontrolden geçirerek, koronavirüs belirtileri görülmesi halinde izole edilmiş bölüme alıyor.

Acil Servis Bölümü Başkanı Dr. Muhammed el-Hillil, “2015 yılında MERS koronavirüs krizi yaşanmasının ardından, acil servis ve hastanede eksiksiz bir dönüşüm programı oluşturmaya başladık” dedi.

Tespit edilen vakalar

Hastane bünyesindeki büyük laboratuvarlardan bazılarında MERS ve Kovid-19 örnekleri inceleniyor.

Mikrobiyolojik Analizler Laboratuvarlar Bölüm Başkanı Dr. Samira ei-Cuhani, laboratuvar sonuçlarının normalde 8 saatte çıktığını ancak hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulması durumunda bir saatte analiz edildiğini söyledi

Dr. Samira, Kovid-19 vakalarının ortaya çıktığı dönemde günlük 200 ile 400 olmak üzere 5 binin üzerinde testin analiz edildiğini bildirdi.

Komuta ve Kontrol Merkezi

Hastane, acil durum, afet yönetimi, hasta servisi gibi çeşitli bölümlerden oluşan Kovid-19 Komuta ve Kontrol Merkezi’ne ev sahipliği yapıyor.

MERS aşısı umudun başlangıcı

Kral Abdullah Uluslararası Tıbbi Araştırma Merkezi (KAIMRC), Mart ayında Kovid-19’un genetik dizilimini ortaya çıkarmayı başardı.

Kovid-19’un genetik diziliminin saptanması, virüsü ortadan kaldırmak, tedavilere karşı direncinin derecesini bilmek ayrıca kaynağı ve odağını takip ederek uygun tedavilerin saptanmasına yardımcı olur.

Merkez, Mart ayında İngiltere’deki Oxford Üniversitesi ile işbirliği içerisinde MERS virüsüne karşı bir aşı geliştirdi.

Şarkul Avsat