ABD’deki Fed binası

ABD’de 2020’de tarihi bir resesyon yaşanması bekleniyor

ABD’nin, 10 yıllık sürekli büyümenin ardından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle tarihi bir ekonomik durgunluk (resesyon) yaşaması beklenirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ilk çeyrekteki gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) rakamlarını bugün açıklamasıyla krizin boyutu net bir şekilde görülecek.

Analistler, yılın ilk üç ayında GSYİH’da yıllık yüzde 4.3 düşüş beklerken, bağımsız bir organ olan Kongre Bütçe Ofisi (CBO) daha iyimser davranarak, yüzde 0.9’luk bir gerileme tahmin ediyor.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi Başkanı Kevin Hassett, dün CNN’e yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylarda daha önce yaşanmayan bir gerileme görüleceği konusunda uyardı.

Mart ayının ikinci yarısından itibaren koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan katı izolasyon önlemler neticesinde salgının ABD ekonomisine verdiği zarar miktarı bu aydan itibaren görülecek.

ABD’de beş hafta içerisinde, daha önce görülmemiş bir şekilde 26 milyondan fazla insan işsizlik ödeneği için başvuruda bulundu.

Fed, faizleri indirerek, işletmelere, eyalet ve yerel yönetimlere yardımcı olmak için 2.3 trilyon dolar kredi sağlama sözü verdi.

Piyasalar, Fed’in bugünkü kritik toplantının ardından yapacağı açıklamayı merakla bekliyor.

Şarkul Avsat