ADNOC ve Abu Dabi Enerji Şirketi’nden ortak denizaltı çalışması

Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi “ADNOC” ve Abu Dabi Enerji Şirketi, en son gelişmiş teknolojileri kullanarak deniz altındaki yüksek voltajlı doğru akımın iletilmesi için bir ağın geliştirilmesi ve işletilmesi için açık deniz alanlarının üretim tesislerini birleştiren ortak bir ihale duyurdu. Ayrıca bu proje Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da türünün ilk örneği olacak.

Verimliliği ve esnekliği artırmak için sürekli çabaları doğrultusunda ADNOC tarafından başlatılan bu proje, ulusal altyapı projelerinde iki taraf arasında uzun vadeli işbirliğini geliştirmek ve küresel ortakları Abu Dabi Emirliği’ne çekmek için önde gelen iki ulusal şirketi bir araya getirecek.

Bu dönüm noktası projesi, her iki tarafın da sorumlu ve sürdürülebilir yatırımları teşvik etme ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Abu Dabi için değer yaratma çabalarını sürdürme ve bölgenin ve dünyanın yaşadığı bu istisnai durumlarda yerel ekonominin büyümesini ve gelişmesini sağlama taahhüdünün bir yansıması olarak değerlendirildi.

Projenin, Abu Dabi Enerji Şirketi’nin kara tesisleri aracılığıyla elektrik enerjisi üretiminin verimliliğiyle ADNOC deniz faaliyetlerinin çevresel etkilerinin yüzde 30’a kadar azaltılmasına katkıda bulunması bekleniyor. Proje aynı zamanda ADNOC’un açık deniz tesisleri için elektrik enerjisi tedarik maliyetlerini azaltma, operasyonel verimliliği artırma ve gaz türbini jeneratörlerine dayanan mevcut deniz elektrik güç kaynağı sisteminin güvenilirliğini artırma ve bunları yenilenebilir ve nükleer enerji de dahil olmak üzere çeşitli, daha verimli ve çevresel açıdan sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla değiştirme olasılığına yol açacak.

Proje aynı zamanda ADNOC’un halihazırda deniz fabrikalarının işletilmesinde kullanılan gazdan ve yüksek değerli diğer alanlarda kullanımından daha verimli bir şekilde faydalanmasına katkıda bulunarak Abu Dabi Emirliği ve şirket için ek gelir elde edilmesini sağlayacak.

TİCARİ FAALİYET 2025 YILINDA BAŞLAYACAK

ADNOC Arama, Geliştirme ve Üretim CEO’su Yasir Said el-Mazrui yaptığı açıklamada, “Katma değer ve sürdürülebilirlik yaratma stratejimizi doğrudan destekleyeceğinden, bu projede Abu Dabi Enerji Şirketi ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Şirketin dünyadaki en düşük maliyetli ve en az karbonlu üreticiler listesindeki konumunu güçlendiren bu proje, saha eskimesi durumunda bile çeşitli ve sürdürülebilir enerji kaynakları kullanan açık deniz tesislerinde ve alanlarda gelecekteki elektrik enerjisi ihtiyaçlarını karşılayacak. ADNOC Z karbon ayak izi ve şu anda kullanılan gaz ve fabrikalar deniz işleminde UAE daha fazla etkin bir şekilde yararlanması ve yüksek değere sahip diğer alanlarda kullanmak için olanak sağlıyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “Proje, uzun vadede ADNOC’un kalıcı stratejik fayda sağlayacağı işletme giderlerinde de azalma sağlarken, sürdürülebilir değeri artırmaya ve özellikle bu istisnai koşullar ışığında BAE ve Abu Dabi için yerel ekonomik büyümeyi teşvik edecek sorumlu yatırım fırsatları yaratmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Abu Dabi Energy Şirketi Varlık Yönetimi Genel Müdürü Ömer el-Haşimi, “Abu Dabi’de su ve elektrik sektöründeki dönüşüm hızını artırmaya devam ederken, Abu Dabi Enerji Şirketi bu önemli, yenilikçi ve büyük ölçekli projede ADNOC ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyuyor.

Bu ortak işbirliği, iki önemli sektör arasındaki ortaklığı güçlendiren ve Emirlik’in ekonomik büyümesini artırmaya ve uzun vadede katma değer yaratmaya katkıda bulunan, türünün ilk örneği olan bu mega projenin uygulanmasıyla Abu Dabi’nin uluslararası konumunun sağlamlaştırılmasına katkıda bulunacak” dedi.

Teklif talepleri, Abu Dabi’deki bu önemli altyapı projesinde ADNOC ve Abu Dabi Enerji Şirketi ile ortaklığa katılmak için gerekli deneyime sahip uluslararası şirketlere gönderildi. Elektrik iletim sistemi, toplamda 3.2 GW kurulu güç sağlamak için Abu Dabi Ulaşım ve Kontrol Şirketi (TRANSCO) tarafından işletilen Abu Dabi Enerji Şirketi’nin kara elektrik şebekesine bağlı iki ayrı yüksek voltajlı doğru akım ve deniz altı iletim transformatörünü içerecek. Projenin ticari faaliyetinin 2025 yılında başlaması bekleniyor.

Bu mega proje, yüzde 30 ADNOC, yüzde 30 Abu Dabi Enerji Şirketi, geliştirici şirketler ve yatırımcılara yüzde 40 ortak sahip olunan özel bir finansman mekanizması ile finanse edilecek. Proje, kazanan şirketin, ADNOC ve Abu Dabi Enerji ile birlikte, tüm projenin anlaşma sonunda ADNOC’a iade edilmesi şartıyla, elektrik enerjisi iletim sistemini geliştireceği ve işleteceği bina, mülkiyet, işletme ve mülkiyet devri (BOOT) sisteminde uygulanacak.

WAM