Yüzde 99 doğruluk payına sahip yeni antikor testi Avrupa’da kullanılacak

Koronavirüs bulaşan kişilerin tespitinde yüzde 99 tutarlılığa sahip olduğu iddia edilen yeni bir antikor testi, Avrupa genelinde kullanım için sertifikalandırıldı. Yeni laboratuvar testi, virüse karşı bağışıklık geliştiren Kovid-19’lu kişilerin tespitine yardımcı olacak.

Birleşik Krallık’taki (BK) merkezi Maidenhead kentinde yer alan, hastalık teşhisinde uzmanlaşmış Abbott adlı küresel şirketten yapılan açıklamada, laboratuvar bazlı söz konusu testin milyonlarca adedinin dağıtımının mayıs sonuna kadar Avrupa genelinde yapılmasının beklendiği belirtildi.

Şirketin tanı testine AB güvenlik kurallarına uyumlu olduğunu belirten CE işareti verildi. Böylelikle test BK’daki laboratuvarlarda Kovid-19 bulaşan kişilerin ürettiği antikorların tespiti için kullanılabilecek.

Test, vücudun koronavirüs enfeksiyonu halinde ürettiği ve aylarca, belki yıllarca vücutta kalabilen IgG proteinini tespit ediyor.

Şirket testin, kişilerde belirtilerin başlamasından 14 gün sonra yüzde 99’un üzerinde bir hassasiyetle doğru sonuç verdiğini öne sürdü.

Avrupa menşeli Abbott testi, BK laboratuvarlarında mevcut cihazlarda da kullanılabiliyor.

Antikor testi koronavirüs bulaşan ve bağışıklık geliştiren hastaların teşhisinde önemli bir yer tutuyor. Bu, hastaların yanı sıra başta Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) çalışanları ve diğer hayati alanlardaki görevlilerin işlerine geri dönmelerine imkan tanıyacak.

BK hükümetinin 23 Mart’ta uygulanmaya başlayan tecritten çıkabilmesi için alacağı önlemler arasında, hem enfekte hem de iyileşmiş koronavirüs hastalarına yaygın test yapılması muhtemelen önemli bir yer tutacak.

Teste ilişkin açıklamada bulunan Abbott Kuzey Avrupa Teşhis Birimi Genel Direktörü Mike Clayton, “Abbott, bu pandemiyle mücadeleye yardımcı olabilmek için Kovid-19 testlerini mümkün olan en hızlı biçimde piyasaya sürmeye odaklanmış durumda” dedi.

Virüsün kime bulaştığının tespitinde yardımcı olacak antikor testlerimizi hemen sağlayabilmekten gurur duyuyoruz. Böylece hayat dolu günlere geri dönerken büyük güven içinde olacağız. Testin BK’da kullanılmasını sağlamak için NHS, halk sağlığı kurumları ve ülke genelinde özel laboratuvarlarla işbirliği içindeyiz.

Avrupa’daki antikor testi üretim kapasitesini önemli ölçüde artıran Abbott, yakın gelecekte uygulanabilir antikor testi çeşitlerini artırmak amacıyla IgM antikorunun tespiti için de test geliştireceğini açıkladı.

Downing Street’te dün düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan BK Sağlık Bakanı Matt Hancock, an itibarıyla 65 yaş üstü kişiler ve aileleriyle, çalışmak için evden dışarı çıkmak zorunda kalıp koronavirüs belirtileri gösteren kimselerin test için uygun olduğunu söyledi.

Belirti göstermeseler bile bakım evi sakinleri ve çalışanlarıyla asemptomatik NHS hastaları ve çalışanları da testlere ulaşabilecek.

Evde yapılan test kitlerine olan talep arzı geçerken, kitlerin siparişlerinin verildiği hükümete ait internet sitesi birkaç saat içinde kapatılmak zorunda kaldı.

Pazartesi sabah 9:10 itibarıyla hayati işlerde çalışanlar artık sipariş veremiyor. BK’da test sipariş sistemi üst üste 4 gündür açıldıktan birkaç saat içinde hizmet veremez hale geliyor.

Cuma günü sistemin açılışından sonra yaklaşık iki dakika içinde tüm test kitleri tükendi. Cumartesi günü sabahıysa sistemin açılışından 15 dakika sonra hiç kit kalmadığı belirtildi.

Independent Türkçe