ABD, Avrupa’ya Hizbullah’ı yasaklama çağrısında bulundu

Almanya’nın İran destekli Hizbullah’ı bir terör örgüt olarak tanıması ve örgütü ülkede yasaklaması kararı Suudi Arabistan, ABD, İsrail, Bahreyn tarafından memnuniyetle karşılandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, bu adımı dünya genelinde terörle mücadelede önemli adım olarak tanımladı ve uluslararası toplumu bu kararı takip etme çağrısında bulundu.

ALMANYA, HİZBULLAH’IN SİYASİ ETKİNLİKLERİNİ YASAKLADI

Almanya Polisi, örgüte bağlı camilere ve mekanlara baskın düzenleyerek Hizbullah’ı ülkede etkinlik yapmasını tamamen yasakladı.

Almanya, Avrupa Birliği (AB) gibi bugüne kadar Hizbullah’ın askeri kanadını yasaklarken siyasi kanadının ülkedeki etkinlik yapmasını yasaklamamıştı.

Almanya İçişleri Bakanı, artık bütün örgütü terör örgütü olarak kabul ettiklerini açıklarken, bu karar ABD ve İsrail tarafından memnuniyetle karşılandı.

Almanya içişleri Bakanı Horst Seehofer, “Hizbullah, dünya genelinde sayısız saldırıdan ve insan kaçırmadan sorumlu tutulan bir terör örgütü” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Steve Alter, bakanlığın talimatıyla örgütün Almanya’daki faaliyetlerinin yasaklandığını duyurdu.

Sözcü Twitter’dan yaptığı duyurusunda “Kriz zamanlarında dahi hukukun üstünlüğü kabul edilir” ifadesini kullandı.

Bahreyn yaptığı açıklamada Almanya’nın bu kararının, örgütlerin kimler tarafından desteklendiği ya da finanse edildiğine bakılmasın terör örgütleri ile mücadeleye olan bağlılığın yansıtıldığını ifade etti.

ABD’DEN AVRUPA’YA TERÖRÜ DURDURUN ÇAĞRISI

Bahreyn tarafından yapılan açıklamada uluslararası toplumu, terörün her çeşidiyle mücadele etmeye, uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden tüm terör örgütlerine karşı daha caydırıcı önlemler için uluslararası işbirliğini artırma çağrısında bulundu.

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell de Alman hükümetinin kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve diğer AB üyelerinin de Hizbullah’ın bütün faaliyetlerini yasaklaması çağrısında bulunarak, “Avrupa, Suriye ve Ortadoğu’daki terörü desteklemek için güvenli bir sığınak olarak kullanmasına izin verilemez” ifadelerini kullandı.

Hizbullah’ın Almanya’da terör örgütü olarak kabul edilmesinin ardından Lübnan’da “Hizbullah bir terör örgütüdür” hashtagi ülkenin sosyal medyasında en çok konuşulan konu oldu.

Bir kullanıcı, “Kudüs yolu, Almanya’da geçmiyor” ifadelerini kullanırken, bir diğer kullanıcı “Irak ve Lübnan’ı yok eden, Filistin’i kurtarmayacak” ifadelerini kullandı.

Başka bir kullanıcı da, Hizbullah’ın Lübnan’da da terör örgütü olarak sınıflandırılmasını ve ordunun örgütün üyelerinin mekanlarına ve eğitim alanlarına baskın düzenlemesini umduklarını belirtti.

Eski Milletvekili olan Fares Souaid, “Hizbullah, Lübnan’ın baş edemeyeceği bir ekonomik, politik ve finansal bir yük. Almanya, Suudi Arabistan, Avrupa ya da ABD’ye karşı duramayız. Hizbullah ile orta yol yok. Lübnan ya Hizbullah’sız olacak ya da Lübnan’ı yönetmesine izin verip ayrılacağız. Dayatılan politika ile birlikte yaşayamayız” dedi.

Hizbullah’ın Almanya’da resmi varlığı olmamasına rağmen güvenlik güçleri örgütün ülkede yaklaşık bin üyesi olduğunu tahmin ediyor.

Arab News