Suudi Arabistan’daki koronavirüs vakalarının yarısından fazlası 20 ila 40 yaş arasında

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed Abdulâlî, ülkedeki koronavirüs vakalarının yüzde 50’sinden fazlasını 20-40 arası yaş grubunun oluşturduğunu, 2 aylıktan küçük, 100 yaşından büyük enfekte vakalar da kaydedildiğini bildirdi.

Abdulâlî, Riyad’da düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı tarafından dün itibariyle kayıtlara geçen yeni vaka sayısının bin 351 olduğunu, günlük bilançoda en yüksek vakanın Mekke’de kaydedildiğini belirtti. Bakanlık Sözcüsü dün kaydedilen vakaların yüzde 17’sinin Suudi vatandaşı, yüzde 83’ünün ise Suudi olmayanlardan meydana geldiğini söyledi. Ayrıca salgının ülkede ilk defa görülmesinden bu yana kaydedilen toplam vaka sayısının 22 bin 753’e yükseldiğini, bunların 123’ünün durumunun kritik olduğunu kaydetti. Sözcü dün iyileşen 210 kişiyle birlikte, hastalığı yenerek yeniden sağlığına kavuşanların sayısının 3 bin 163’e, Riyad ve Cidde’de 2 Suudi vatandaşıyla Suudi vatandaşı olmayan 3 kişinin ölümüyle birlikte toplam ölü  sayısının 162’ye ulaştığı bilgisini verdi.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed Abdulâlî, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kumaş maske kullanımı konusundaki tavsiyelerine dikkat çekerek evden çıkarken tıbbi maske veya kumaş maske takılmasını tavsiye etti. Ayrıca insanlar arasındaki güvenli mesafe kuralına uyma, kalabalık ortamlardan uzak durma ve elleri düzgün şekilde yıkama gibi koruyucu tedbirlere uymanın önemini vurguladı.

Genişletilmiş anket

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Abdulâlî açıklamasında toplu muayeneyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı ve iş birliği içerisindeki kurumlar salgınla mücadelede çeşitli yöntemlerle kapsamlı bir inceleme yürütüyor. Önceki dönemlerde duyduğunuz üzere bu incelemeler belirli noktalara odaklanıyor. Aktif anket için sizinle iletişime geçtik. Tüm bu devam eden prosedürler ve genişletilmiş testler bilimsel metot ve yöntemlere göre devam ediyor. Herkesle resmi kanallar aracılığıyla düzgün bir şekilde iletişim kurulduğunu tekrar hatırlatırız. Sosyal medyada veya bazı iletişim kanallarında, bundan sonra ekiplerin doğrudan evlere gideceği veya ani tarama işlemleri yapılacağı şeklinde dolaşan bilgilerin hiçbiri doğru değildir. Yapılacak işlemler, organize ve sistematik olacak. Konuyla ilgili olarak resmi yollardan iletişim kurulacak, görüşme yeri ve zamanı tayin edilecek ve muayeneler ile özel mekânlarda yapılacak. Bu sebeple tüm bu işlemler, hükümete ait resmi platformlar aracılığıyla ilan edilecek.”

Evde izolasyon

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, yurt dışından dönen vatandaşların bir haftalık zorunlu karantina uygulamasından çıkmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada bilimsel protokoller ve karantina mekanlarıyla işlem yapma yöntemlerinin bakanlığın geliştirdiği esaslara göre, uzmanlar ve ulusal merkezler tarafından değerlendirmeye tabi tutulduğunu belirtti. Son zamanlarda yaşananların, sağlık konuk evlerindeki herkes için geçerli olduğunu söyledi. Yurt dışından dönen ve herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen herkesin 14 günlük karantina kuralına tabi tutulduğunu ifade eden Abdulâlî ayrıca bir kısmının ev karantinasına alındığını ve izolasyon kurallarına uyup uymadıklarını haber veren bir uygulama ile sürekli olarak gözlem ve takiplerinin yapıldığını kaydetti.

Şarkul Avsat