ABD, İran’ı Venezuela’nın petrol sektörüne yardım etmekle suçladı

İran ve Venezuela arasındaki ilişki gizli değil. Venezuela Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Venezuela Cumhurbaşkanı Nikolas Maduro ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin 13 Nisan’da gerçekleşen bir telefon görüşmesinde iş birliğini ilerletme konusunda anlaştıkları aktarıldı.

ABD’nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, İran’ın, petrol sektörüne yardımcı olmak için bu Güney Amerika ülkesine ‘daha fazla uçak’ göndermeye başladığını söyledi.

Venezuela dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi. Ancak analistler, söz konusu sektörün, yolsuzluk ve yatırım eksikliği nedeniyle kapasitenin çok altında faaliyet gösterdiğini belirtiyor. Maduro’nun geçen yıl ek Rus ve Çin kredileri ile ek yatırımlar almak istediği biliniyor. Ancak henüz bir nakit akışı sağlanmış değil.

Abrams, nakit sıkıntısı çeken Venezuela’nın sorunlu petrol sektörünü yeniden inşa etmek amacıyla İran’a altınla ödeme yaptığı bilgisini verdi. İki ülke arasındaki artan iş birliğine işaret etti. Abrams, Washington’daki muhafazakâr düşünce kuruluşu, Hudson Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada “Yığınla altın alıyorlar” dedi. “İran’dan petrol endüstrisine taşıma yapan bu uçakların bedeli oldukça pahalı: Altın” ifadesini kullandı.

Başkan Donald Trump yönetimi, dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinden ikisi olan İran ve Venezuela’nın petrol ihracatını durdurmaya yönelik yaptırımlar getirdi. Yaklaşık altmış ülke, Maduro’nun 2018’de iktidarda kalmasına izin veren seçimde kaydedilen usulsüzlüklere yönelik bilgilendirildi. Ardından uluslararası arena, muhalefet lideri Juan Guaido’yu geçici başkan olarak tanıdı.

Maduro, ABD’nin kendisini tecrit etme ve ordunun desteğini alma çabalarına rağmen bir yıldan fazla bir süredir iktidardaki varlığını sürdürüyor.

Şarkul Avsat