Filistinli mahkumların Ramazan’da da hakları çiğneniyor

İsrail hapishanelerinde tutulan binlerce Filistinli tutuklu, aileleri olmadan Ramazan’a başladı.

Yaklaşık 7 bin mahkum için çocukları ve akrabalarıyla iftar yapma sevinci, nostaljik bir anıdan başka bir şey olmayacak.

Mahkumlardan İbrahim Al-Shaer, altı yıldır ebeveynleri, karısı ve ailesi ile kutsal oruç ayını beraber geçiremiyor.

İbrahim Al-Shaer, ‘’Hapishanedeki Ramazan’ın ilk gününü asla unutmayacağım, kafamda hep özgürken yaşadığım anılar vardı. Çok ağlama ihtiyacı hissettim ama hücre arkadaşlarımdan utandığım için kendimi tuttum. Ama duygularımı anladılar ve yanıma gelerek etrafımı sardılar ve duygularımın üstesinden gelmeme yardımcı oldular’’ dedi.

İSRAİL HAPİSHANESİNDE NAMAZ KILMALARI YASAK

Ev özlemi içindeki Filistinli tutuklular, hapishane duvarlarının içinde Ramazan benzeri bir atmosfer yaratmaya çalışıyor. İsrail cezaevi yetkilileri Teravih namazı kılmalarına izin vermiyor ve çoğu zaman onları belirli yiyeceklerden mahrum ediyor.

Ramazan ayında hapishanede geçirdiği ilk günler hakkında konuşan Al-Shaer, ‘’İkindi namazlarından önce yemek hazırlamaya başladık. Biraz erken başlamamız gerekiyordu çünkü hücrenin içinde sadece bir soba vardı ve işgal güçleri hapishanede sadece belirli eşyalara izin veriyordu’’ şeklinde konuştu.

YİYECEK KISITLAMASI

Eski bir mahkum olan Ihab Budair, kötü tıbbi hizmetin eşlik ettiği sert hapishane koşullarını yaşayan mahkumların Ramazan ayında adeta acı çektiğini, alınan keyfi tedbirlerin ve aramaların mahkumların ruh sağlığı üzerindeki etkisinin de oldukça olumsuz olduğunu anlatırken, cezaevi personelinin sık sık gece ani hücre incelemeleri yaptığını, Müslümanlar’a uygunsuz yiyecekler sunduğunu iddia etti.

Bir başka eski mahkum Thamer Saba’neh ise, ‘’Esaret altındaki her ay Ramazan ayına benziyor. Mahkumlar Ramazan için gerekli hurma gibi ihtiyaç maddelerini çok daha önceden depolamaya başlıyor. Ayın başlangıcının ilanında ise duygular neşe ve kedere karışıyor’’ dedi.

Filistin Mahkumları Araştırma Merkezi medya sözcüsü Riyad Al-Ashqar’a göre, hapishanelerde Ramazan ibadet ve mutluluk atmosferi yaratmak isteyen mahkumların, kutsal ay boyunca İsrail yetkilileri tarafından düşük kaliteli yiyeceklere fahiş kantin fiyatları ödemeye zorlanıyorlar.

Al-Ashqar, Ramazan boyunca mahkum transferlerinin sık sık iki katına çıktığını, bunun mahkumlar arasında gerilimi artırdığını, İsrail yetkililerinin kutsal ayda mahkeme duruşmalarının sıklığını artırdığını ve mahkumların oturumlara katılmak için uzun mesafeler kat etmek zorunda kaldıklarından dolayı yorulduklarını ifade ederek, hapishanelerin ayrıca hurma, zeytinyağı ve tatlı yapmak için kullanılan malzemeler gibi özel Ramazan ürünlerinin satın alınmasına kısıtlamalar getirdiğini de sözlerine ekledi.

Arab News