SARS-CoV-2'ye karşı anitkorları tespit eden yeni yanal akış immüno analizi yönteminde antikorlar floresan lambası altında turuncu çizgi olarak beliriyor

Yeni koronavirüs antikor testi sadece 10 dakikada sonuç veriyor

ABD ve diğer ülkelerde Kovid-19 çan eğrisi düzleşme eğilimi gösterirken halk sağlığı uzmanları kaç kişiye yeni koronavirüse bulaştığını tam olarak belirlemeye çalışıyor.

Amerikan Kimya Derneği’nin “Analitik Kimya” adlı hakemli bilim dergisinde yayımlanan bir kavram ispatı (POC) çalışmasında hızlı ve hassas sonuç veren bir antikor testi geliştirildi.

Test doktorların kişiye yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) bulaşıp bulaşmadığını takip etmesine ayrıca daha önce diğer yöntemler kullanılarak yapılan testlerde koronovirüs negatif çıkan şüpheli kişilerdeki vakaları doğrulamasına yardım edecek.

Zira koronavirüs belirtileri hafiften ağıra değişkenlik gösteriyor ve bazı kişiler hiç belirti göstermiyor. Bu da Kovid-19 vakalarının doğrulananlardan fazla olduğu anlamına geliyor.

ABD eyaletlerinde tecrit önlemleri azaltılmaya başlarken hastalığın erken aşamasında olanları ya da belirtileri göstermese de diğer kişilere virüs bulaştırabilecek hastaları belirlemek için yaygın test yapılması önem taşıyor.

Hala daha fazla araştırmaya gereksinim duyulsa da virüse karşı antikora sahip kişiler gelecekteki Kovid-19 salgınlarına karşı bağışıklığa sahip olabilir.

Lei Yu, Yingsong Wu, Guanfeng Lin ve meslektaşları da yaptıkları çalışmada mevcut ve geçmişte SARS-CoV-2’ye maruz kalmış kişileri belirlemek için hızlı ve hassas bir test geliştirdi.

10 dakikada sonuç veriyor

Araştırmacıların testi tıpkı evlerde yapılan hamilelik testlerindeki gibi yanal akış immüno analizi yöntemini kullanıyor.

Araştımacılar bir viral kaplama proteinini bir nitroselüloz şeridinin belirli bir bölgesinde tutturdu ardından buna serum ekledi. Serum şeridin bir ucundan diğerine aktı ve viral proteine karşı antikorlar şeridin bu ucunda yer aldı.

Ardından araştırma ekibindekiler SARS-CoV-2’ye karşı olan antikorları floresan boyalarla tespit etti. Floresan bazlı tespit yöntemi hamilelik testi gibi diğer yanal akış immüno analizi yöntemini kullanan diğer yöntemlerden çok daha hassas.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, araştırmacılar yeni tahlil yöntemini Kovid-19 hastalarından alınan 7 serum örneğiyle RT-PCR testlerinde koronavirüs negatif çıkan kişilerden alınan 12 serum örneği üzerinde denedi.

Yeni yöntem 7 örneğin tamamını ayrıca daha önce negatif çıkan bir örneği pozitif olarak belirledi.

Her örnek için test süresi sadece 10 dakika sürdü.

Araştırmacılar yeni immüno analizi yönteminin negatif teşhisleri doğrulamada, hastanın iyileşme durumunu izlemede, eski bulaş vakalarını incelemede ve yüksek seviyeli antikora sahip iyileşen kişilerin immün plazma bağışçısı olup olmadığını belirlemede kullanılabileceğini belirtti.

Şarkul Avsat