Ramazan ayı geldi ve eğer oruç tutuyorsanız, iftar günün en önemli vakti oldu. Fakat iftarda yüksek oranda yağlı, şeker oranı yüksek yemeklere yönelmeyin.
Su ile başlayın
Yemek yemeye başladığınızda hidrasyon önceliğiniz olmalı. Su önemli ve bu yüzden bir- iki bardak su ile yemeğe başlayın. Suyunuzu tatlandırmak ve sağlıklı kalori almak için Smothie’nize sebze, meyve ya da bir kaşık protein tozu ekleyebilirsiniz.
Çeşitli meyveler seçin
Şeker oranları yüksek yiyeceklerden uzak durun. Çok ihtiyaç duyulan enerji ve hidrasyon için meyve yemeyi tercih edebilirsiniz. Hurma, doğal şeker ve besin içeriği nedeniyle hızlı bir şekilde oruç açmak için geleneksel bir yöntem. Ancak orucunuzu açmak için mango, kiraz, armut veya üzüm yemekten çekinmeyin, hurma ile aynı etkiyi sağlıyorlar. Hatta yemeyi seçtiğiniz meyveleri birkaç günde bir değiştirin.
Çorba dostunuzdur
Aç karna ağır yemek yemek hazımsızlığa neden olur. Hazımsızlıkla uğraşmamak için hafif yemeklerle orucunuzu açın. Sindirimin kolay olmasının yanı sıra çorba vücuda su ihtiyacını karşılamanın bir diğer yolu.
Sebze çorbaları, tavuk, dana eti ve kemik suyu çorbalarını tercih edebilirsiniz.
Dengeli beslenmek önemli
Çizburger ve cips gibi yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durun. Kas kütlesini korumak için tofu, fasulye veya yağsız et gibi protein açısından zengin yiyecekleri yemeyi tercih edin. Vücudun yağ oranını dengede tutmak için fındık, balık ve avokado gibi sağlıklı seçenekleri tercih edebilirsiniz.
Biraz karbonhidrat alın
Oruç döneminde, vücut enerji ve beyin aktivitesi için glikojen (depolanmış karbonhidratları) kullanacaktır, bu nedenle azalması muhtemel olan bu glikojenleri yenilemek önemli. Yemeğinize bol miktarda sebze ve kinoa, esmer pirinç, kepekli makarna veya tatlı patates gibi sağlıklı karbonhidratları eklemeyi tercih edebilirsiniz.
Arab News