Suudi Maliye Bakanı: Koronanın etkilerine karşı kemer sıkacağız

Suudi Arabistan hükümeti dün yaptığı açıklamada, koronavirüs (Kovid-19) salgınının petrol fiyatlarını ciddi bir şekilde etkilemesi nedeniyle halen büyük ölçüde petrol gelirlerine dayanan Suudi Arabistan ekonomisi de dahil olmak üzere dünya ekonomisine yansıyan mevcut durumun ışığında kamu giderlerini azaltmak amacıyla “kemer sıkma” aşamasına doğru ilerlediklerini duyurdu.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cudan dün akşam yaptığı açıklamada, Krallığın devam eden krizle savaşmaya kararlı olduğunu ve bütçe açığını kapatmak için ülke giderlerini azaltma konusundaki tüm seçeneklere açık olduklarını belirtti. Cudan, “Önlemler şiddetli ve acı verici olabilir, ancak krizi bitirme konusunda net bir zaman perspektifi olmadığı için gerekliler. Kemer sıkmamız gerekiyor ve bu krizden daha güçlü bir şekilde çıkacağız” ifadelerini kullandı.

El-Arabiyye televizyonuna konuşşan El-Cudan bakanlığın, harcamaları kısmakla ilgili tedbirleri yakında açıklayacağını ancak zaruri harcamalar ve salgınla savaşmak için sağlık alanında yapılan harcamalar gibi temel hizmetlerin buna dahil edilmeyeceğini belirtti.

Hükümetin, özel sektörün iç finansman likiditesini karşılamak için tahvil ihracı yoluyla borçlanmaya devam edeceği bir dönemde herkesin işbirliği yapmasının önemini vurguladı.

El-Cudan televizyondaki konuşmasında “Devam eden krizle savaşmaya ve harcamaları hızlı bir şekilde azaltmaya hazırlıklı olmalıyız” diyerek kriz yankılarının ve sonuçlarının önümüzdeki 3 çeyrekte Krallığın bütçesinde net bir şekilde görüleceğini belirtti. El-Cudan alınan tedbirlerin özel sektörün çalışmaları üzerindeki etkilerini anladığını ifade ederek, hükümetin elektronik altyapıya büyük miktarlarda yatırım yaptığını ve böylece devlet kurumlarının uzaktan çalışmasını sağladığını belirtti.

Şarkul Avsat