BAE’deki aileler, korona kısıtlamalarına rağmen Ramazan sevincini yaşadı

Bu yılki kutsal Ramazan ayı, yeni koronavirüsün (Kovid-19) yayılması ve beraberindeki etkileri nedeniyle alınan ihtiyati tedbirler çerçevesinde zor koşullara tanık oldu.

Tüm bu koşullara rağmen Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) toplum Ramazan sevincini yaşamaya devam etti. Her zaman olduğu gibi, BAE’de ülke çapında gıda ürünleri satan satış mağazaları, kutsal ayı özel süslemelerle karşıladı ve geleneksel dekorlarla süsledi. BAE’de birçok aile, kutsal Ramazan ayını evde kalmaya eşlik eden atmosferi ve genel olarak yaşam sistemini değiştirmek için bir fırsat olarak değerlendirdi ve koronavirüsün her zaman olduğu gibi Ramazan’ın sevincini yaşamaya engel olmayacağını söyledi.

Olumlu atmosfer

Hind eş-Şamsi (hükümet çalışanı) Ramazan ayı için hazırlanmanın koronanın yayılmasını sınırlamak için alınan tedbirlerle çelişmediğini söyledi ve bu nedenle ev dekorasyonlarında değişiklikler yaptığını ve internetten yeni dekor parçaları satın aldığını, ayrıca aile üyelerinin bunları paylaşmasını sağladığını ifade etti. Şamsi, “Böylece hepsinin mutlu hissetmesini ve kutsal ayı olumlu bir enerji ile karşılamalarını istedim çünkü, her yıl Ramazan ayında herkesin alışkın olduğu ziyaretler veya niyetler için dışarı çıkmadan tüm ayı evde geçirecekler” dedi.

Öte yandan, BAE’de bir öğretmen olan Samira Salih, Ramazan ayını kutlamanın bir ibadet ve manevi atmosfer olarak mükemmel konumu nedeniyle gerekli olduğunu belirtti ve bu nedenle çocukları için yeni aksesuarlar satın aldığını ve onlarla evi süslediklerini, bu yılki kutsal ayın farklı olması nedeniyle dua için bir köşe ayırdıklarını ve Kur’an’ı okuduklarını belirtti.

Evde cemaatle namaz

Özel bir şirkette finans müdürü olan 57 yaşındaki Ali Mahmud, Ramazanın alışkanlıklarında büyük bir değişikliğe tanıklık ettiğini, camide özellikle de teravih namazını eskiden olduğu gibi toplu kılamayacakları için üzüntüsünü dile getirdi. Bununla birlikte, dinin özünün kişinin canını korumaya dayandığını, bir kişinin kendisini ve başkalarını tehlikeye maruz bırakmaması gerektiğini ve bu nedenle ihtiyati tedbirlere uyarak evde çocuklarıyla cemaatle namaz kıldıklarını söyledi.

Ev hanımı olan Fatıma Abdullah ise camilerde namazın askıya alınmasının genel olarak Ramazan ayını karakterize eden manevi atmosferi etkileyebileceğini düşünürken, alışkanlıklarını değiştirmediğini, evde teravih namazına devam ettiğini çünkü evde namaz sırasında daha huşu içinde olduğunu dile getirdi.

29 yaşındaki Mühendis Salim el-Mansuri, “Ramazan bu yıl en garip şekilde geçecek çünkü camide teravih namazları, aile toplantıları, arkadaşlar ve komşularla ziyaretler, yürüyüş yapmak ve Ramazan etkinlikleri gibi Ramazan’ın onsuz hayal edilemeyecek birçok yönünü kaçıracağız. Ramazan’a eşlik eden şenlikli atmosferde, modern teknolojinin bu izolasyonu hafifletmede önemli bir rol oynuyor. İletişim uygulamaları yoluyla ailemiz, akrabalarımız ve arkadaşlarımızla iletişim kurabiliyoruz” şeklinde konuştu.

“İyi bir fırsat”

Bir memur olan 36 yaşındaki Mustafa el-Masri, işini evden yapmanın zor olduğunu ve internet üzerinden iş yerinde meslektaşlarıyla günlük toplantıya katılmanın zor olduğunu, çünkü aynı anda iki çocuğunun da uzaktan  eğitimlerinin başladığını belirtti. Özellikle ilkokul için bu dönemin erken bitmesini dilediğini söyledi.

Masri, Ramazan ayı boyunca evde kalmayı, dinlenmek, ibadete yoğunlaşmak ve kişinin kendisini gözden geçirmesine yönelik iyi bir fırsat olarak değerlendirdi.

Emarat Al Youm