ABD ve Çin arasında koronavirüs gerilimi artıyor

ABD’nin, yeni tip koronavirüsünün (Kovid-19) dünyaya yayılmasına neden olduğu, virüsün ciddiyeti hakkındaki bilgileri kasıtlı olarak gizlediği ve virüsün Wuhan’daki bir laboratuvardan sızdığına ilişkin Çin’e yönelik suçlamaları artarken, Çin de bu suçlamalar ve komplo teorilerini reddederek, ırkçılık ve yabancı düşmanlığını eleştirdi.

Çin devlet televizyonu CCTV, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun koronavirüsünün kaynağı hakkındaki ifadelerini ‘mantıksız’ olarak nitelendirerek sert bir şekilde eleştirdi.

Pompeo, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, “Rahatlıkla söyleyebilirim ki, virüsün Wuhan’da bulunan laboratuvardan geldiğine dair çok sayıda kanıt mevcut” demişti.

CCTV’de yayınlanan, ‘Kötü Pompeo zehir saçıyor ve yalan yayıyor’ başlıklı haberde, virüsün doğal kaynaklı olduğu, insan yapımı olmadığı veya bir laboratuvardan sızmadığını savunan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Acil Durumlar Programı Genel Müdürü Mike Ryan ve Columbia Üniversitesi’nde viroloji uzmanı W. Ian Lipkin’in yorumlarına yer verildi.

Söz konusu haberde, “ABD’li politikacıların bu kusurlu, irrasyonel ifadeleri, insanlara bu konuda kanıt olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Virüsün Wuhan’daki laboratuvardan sızdığına dair iddia mutlak bir yalan. ABD’li politikacılar, salgınla mücadele konusundaki çabaları kargaşa içinde olduğunda Çin’i suçlamak için istiyorlar” ifadeleri kullanıldı.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı People’s Daily gazetesi de, Pompeo ve Beyaz Saray’ın eski stratejisti Steve Bannon’a ‘yalancı palyaçolar’ benzetmesinde bulunarak, Bannon’u ‘Soğuk Savaş’ın yaşayan fosili’ olarak nitelendirdi.

Bannon, geçtiğimiz hafta Çin’in ABD’ye karşı ‘biyolojik bir Çernobil’ gerçekleştirdiğini ve virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden kaynaklandığı savundu.

Çin’den endişelendiren rapor

Çin Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Uluslararası ilişkiler Enstitüsü tarafından hazırlanıp hükümete sunulan bir rapor, koronavirüs salgınının ardından Pekin’e karşı olumsuz fikirlerin küresel anlamda en yüksek seviyeye çıktığı ifade edilirken, Çin ve ABD ilişkilerinin ciddi şekilde gerildiği uyarısı yapıldı.

Çin yönetimine sunulan söz konusu raporda 1989’da yaşanan Tiananmen Meydanı olaylarından bu yana dünyada Çin karşıtı fikirlerin en yüksek seviyeye çıktığı vurgulandı.

Trump’tan Çin’e suçlama

Trump, geçtiğimiz Pazar akşamı Washington’da bulunan Lincoln Anıtı’nın önünde Fox News’e verdiği demeçte, “Bence çok korkunç bir hata yaptılar ve örtbas etmeye çalıştılar” dedi.

Koronavirüsün Wuhan’daki laboratuvardan sızdığına dair istihbarat bilgisine sahip olduğunu söyleyen Trump, buna dair hiçbir ayrıntı vermedi.

Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz ise, “Çin, ABD için en büyük jeopolitik tehdittir. Çin komünist hükümeti bu salgının patlak vermesinden sorumludur. Konuyu gizlediklerini biliyoruz” diyerek, dünya çapında yüz binlerce ölümle sonuçlanan küresel salgından doğrudan Çin hükümetinin sorumlu olduğunu savundu.

Çin kasıtlı olarak gizledi

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın, Çin’in koronavirüs salgınındaki tutumuna ilişkin hazırladığı 4 sayfalık rapor, Çinli yetkililerin Ocak ayından bu yana salgını kasıtlı olarak sakladığını, Çin’in bu süreçte çeşitli ülkeden yoğun bir şekilde tıbbi ekipman ithal etmeye başladığını ve tıbbi ekipman ihracatını yasakladığı ifade edildi.

Dünya ekonomileri salgının etkilerinde kurtulmak için mücadele ederken, analistler Trump yönetiminin Çin’le olan ticaret savaşına geri döneceğinden endişe ediyor.

Washington ve Pekin arasındaki ticaret savaşının yeniden canlanması, ekonomik iyileşme şansını daha da zorlaştırabilir ve küresel borsalardaki düşüş devam edebilir.

Şarkul Avsat