Eski Cidde’de Ramazan telaşı yeniden başladı

Suudi Arabistan’ın birçok şehrinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağının kısmi olarak kaldırılmasının ardından “Eski Cidde” ya da halk arasında “el-Beled” adıyla bilinen bölgedeki eski hayatın tamamen olmasa da en azından gündüz tekrar canlandığı ve eski Ramazan havasına büründüğü görüldü.

Şarku’l Avsat’ın ziyareti sırasında Eski Cidde’de gündüz saatlerinde ziyaretçilerin ve satıcıların tedbirlere bağlı kalarak sokaklarda dolaştığı görüldü. Halkın eskiden olduğu gibi çarşılar da dahil olmak üzere eski şehrin sınırlarını kapsayan tarihi bölgedeki pazarlara akın etmesiyle birlikte şehrin merkezinde kendine has bir Ramazan havası tekrar hakim oldu. Herkes Ramazan atmosferinin tadını çıkarmak ve aynı zamanda Müslümanlar için önemli bir gün sayılan Ramazan bayramı için tatlılar başta olmak üzere yeni kıyafetler, kokular ve bayram hediyeleri almakla meşgul.

Bu Ramazan ayı koronavirüs salgını ile aynı zamana denk geldi. Birçok kişi bu Ramazan’da normal bir yaşam sürdürmek istiyordu ancak bu, virüs yüzünden sadece yerel saate göre sabah 09.00 ile akşam saat 17.00 arasında mümkün olabiliyor.

Herkes normal yaşama dönmeyi arzulasa bile tedbir, hayatın her kısmında hissediliyor. Alışveriş yapanlar virüsten korunmak için kamusal alanda alınan önlemlere bağlı kalıyor, maskeler, eldivenler takıyor ve mümkün olduğunca sosyal mesafe kuralına uyuyor. Alışveriş yapan çok sayıda insan Şarku’l Avsat’a konuşarak en çok rağbet gören şeyin elbiseler olduğunu söyledi.

Cidde’nin merkezinde eskiden alışık olunan görüntüler arasında, bölgenin eski sıcak havasında pazarların bitişiğinde bulunan yerlerde toplu sohbetler ve buluşmalar yer alıyordu. Ancak Suudi Arabistan’da ilgili birimler tarafından alınan tedbir ve önlemlerle birlikte bu kalabalık buluşmalar azaldı. Salgın nedeniyle insanlar Ramazan havasını hissetmek için her gün öğleden sonra sadece birkaç kişiden oluşan gruplar şeklinde bir araya gelerek kısa ve hızlı sohbetler gerçekleştiriyor.

Şarkul Avsat