İngiltere: İsrail’in Batı Şeria ilhak planına yaptırım uygulansın

İngiliz milletvekilleri Başbakan Boris Johnson’a bir mektup yazarak hükümetin, işgal altındaki Filistin topraklarını ilhak etme planlarını hayata geçirmesi halinde İsrail’e yaptırım uygulama niyetini açıkça göstermesini talep ettiler.

Yaptırım talebi Filistin topraklarının büyük kısmını ilhak etmeyi savunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun rakibi Benny Gantz ile koalisyon üzerinde anlaşmasının ardından Filistin topraklarının işgal edilmesi yönündeki endişelerle gündeme geldi. Netanyahu-Gantz anlaşması, ABD Başkanı Donald Trump’ın tartışmalı Ortadoğu Barış Planı’nda ana hatları verilen ilhakın uygulanması için bir çerçeve içeriyor. İlaveten yeni koalisyon hükümetinin en önemli hedefleri arasında işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi’ni ‘İsrail’e ilhak etme’ bulunuyor.

Mektubu imzalayan İngiltere Parlamentosu ve Lordlar Kamarası’nın 127 üyesi, yeni İsrail hükümetinin ilhak planında ‘öfkelerini’ dile getirdiler. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a gönderilen mektupta, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı bölgelerini defakto ilhak planı, iki devletli bir çözüme dayanan İsrailliler ile Filistinliler arasındaki barış fırsatlarına ölümcül bir darbe olarak nitelendirilerek işgal rejiminin söz konusu ilhak girişimi kınandı.

“İSRAİL’E YAPTIRIM UYGULANSIN”

Mektubu imzalayanlar arasında eski Liberal Demokrat lideri Lord Menzies Campbell, milletvekili eski İçişleri Bakanı Dianne Abbott, eski Muhafazakâr Partili Baroness Sayeeda Warsi ve Lord Chris Patten ile Sir Winston Churchill’in torunu Sir Nicholas Soames yer alıyor.

Mektuba imza atan isimler İsrail’e böyle bir olayda yaptırım uygulamamanın, 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi sonrasında İngiltere’nin Rusya’ya yaptırımındaki emsalle çelişeceğini belirterek, ‘’Kırım örneğinin İngiltere’nin bu tür eylemlere sağlam yaptırımlar da dahil olmak üzere karşı çıktığı son örnekti. Bölgesel emelleri olan diğer devletlerin İsrail yasadışı davranışlarını kopyalamasını önleyeceksek, İngiltere bu saldırganlığa karşı durmada liderlik etmelidir. Başbakan Netanyahu sözlerimizi görmezden geldi. Hükümetinin uluslararası ilişkilerde endişe verici derecede tehlikeli bir emsal teşkil etmesini önlemeliyiz” ifadelerini kullandılar.

Mektup, Birleşik Krallık Arap-İngiliz Anlayışı Konseyi tarafından düzenlendi.

Bu arada Gölge Dışişleri Sekreteri Lisa Nandy, hükümet mevkidaşı Dominic Raab’a ayrı bir mektup yazarak, ilhak planına karşı olduğunu açıkça belirtmesini istedi.

Arap-İngiliz Anlayışı Konseyi, ‘’Eski kabine üyeleri, bakanlar ve üst düzey diplomatlar da dahil olmak üzere politikacılar, İsrail’in ilhakına karşı çıkacak sözleri değil, eylemleri istemektedir’’ açıklamasını yaptı.

Konsey direktörü Chris Doyle açıklamalara “Yaptırımlar hafife alınmamalı, ancak bu tür bir eylem, tıpkı Kırım konusunda Rusya ile yaptığımız gibi, bunu garanti etmekten daha fazlası olacaktır. İsrail Filistin insan haklarını ihlal ederken çok uzun süre durduk ve izledik’’ eklemesinde bulundu.

Arap-İngiliz Anlayışı Konseyi Başkanı Milletvekili David Jones ise “Eminim İngiliz Hükümeti İsrail’in Filistin topraklarının ilhakının uluslararası hukuk ihlallerinin ne kadar ciddi olduğunu anlıyordur. Ancak ne yazık ki kelimelerden daha fazlasını yapmak gerekecektir; ancak hukuk üstünlüğü ihlal edilemez. Umarım İsrailli liderler, İsrail ile Filistin halkı arasında kalıcı bir barış şansını geri dönülmez bir şekilde yok edecek olan bu sert karardan önce iki kez düşüneceklerdir’’ diye konuştu.

Öte yandan Avrupa Birliği, Nisan ayındaki BM toplantısında İsrail’in ilhak planını şiddetle kınadı.

Arab News