Karantina ile gelen sıfır atık ve çevre dostu bir yaşam tarzı

Koronavirüs nedeniyle evlerde karantinaya girdiğimiz bu dönemin çevreye olumlu etkisi oldu. Doğaya atılan atıklar ve salınan karbondioksit oranı azaldı.

Gezegenimiz için iyi olmayan, sipariş ettiğiniz bir kahve, kullandıktan sonra atacağınız kağıt bir bardak veya meyve-sebze satın aldığınız zaman kullandığınız plastik poşetler gibi küçük şeyleri düşünün. Çoğu aslında israf olan bu tüketici alışkanlıkları, kısa zamanlarda duyduğumuz rahatlık ihtiyacımızdan kaynaklanıyor.

Ancak insanların evde daha fazla zaman geçirmesiyle, doğal çevre daha fazla iyiye doğru değişiyor. Mesela Abu Dabi’de azot seviyeleri yarı yarıya düştü. Güney Afrika’da aslanların yollarda uyukladığı tespit edildi ve Hindistan’da Himalayalar 160 kilometreden fazla mesafeden görülebilir oldu.

Geeta Pahlajani, The Goodness Company’nin kurucusu

KARANTİNANIN ÇEVREYE OLUMLU ETKİSİ

Sıfır Atık Kollektifi’nin (Zero Waste Collective) kurucusu Doua Benhida, çevre dostu sistemleri günlük rutinlerine dahil ederek daha uzun bir süre evde olan insanlara bir gün boyunca biriktirdikleri atıkların daha net bir resmini görme fırsatı sunuyor. Benhida, ‘’Bütün gün evde olmak can sıkıcı ve zor olabilir, ama aslında kılık değiştirmiş bir nimettir, bu durum yaşam tarzımızı yeniden değerlendirmenin bir yoludur’’ diyor.

Bu durum aynı zamanda insanlara evlerinde küçük değişiklikler yapmaları için zaman tanıdı. Bilinçli yaşam tarzı markası The Goodness Company’nin kurucusu Geeta Pahlajani ise bununla ilgili olarak “Sıfır atık yaşam tarzı bir yolculuk ve meşgul modern yaşam tarzları bir araya gelmesi zordur. Bu nedenle, mükemmel olmaya çalışmak yerine, hepimiz aşırı atık oluşturmadan kaçınmaya başlayarak hayatlarımızda küçük olumlu değişiklikler yapabiliriz” dedi.

İşte evinizde uygulayabileceğiniz basit önlemler:

Atma kültürüne hayır diyerek başlayın

Bu muhtemelen benimsenmesi en kolay değişikliklerden biridir. Plastik su şişeleri, plastik tabaklar ve pipetler, evde olduğunuzda gereksiz olan bariz suçlulardır. Restoranlardan teslimat sırasında plastik çatal bıçak takımı göndermemelerini isteyin ve marketler plastik torbalarda ürün gönderdiğinden, bunları iade etmenin veya yeniden kullanmanın yollarını bulun. Mümkün olan her yere yapıştırılabilen çıkartmalar gibi ürünlerden kaçının.

Pahlajani, “Alışveriş torbalarından paket kutulara ve hatta çöp torbalarına kadar her şeyin çevre dostu bir seçeneği vardır. Sürdürülebilir bir seçime yatırım yapmanın ön maliyeti daha fazla olacak, ancak bu, tekrarlanan kullanım ve daha fazla dayanıklılık ile uzun vadeli bir yatırım olacak. Kendiniz ve çevre için daha iyi bir seçim yaptığınızı göreceksiniz’’ dedi.

Atıkları azaltmak isteyenler, plastik çeşidi yerine çevre dostu bambu diş fırçalarını tercih edebilirler.

Diş fırçanızı yeniden düşünüp değerlendirmenin de zamanı gelmiş olabilir. Benhida, ‘’Bu sabah ilk ve geceleri son şey kullandığınız bir şey ve çoğu insan bunu gerçekten düşünmüyor. Ama diş fırçaları plastik atıklara yol açıyorlar. Bambu diş fırçasına kolayca geçiş yapabilirsiniz, attıktan sonra doğal olarak ayrışır’’ diyor. Pahlajani de, diş fırçalarına çevre dostu bir alternatif olarak Ortadoğu’nun en sevdiği misvak çubuklarını tavsiye etti.

Kendiniz üretmeyi deneyin

Kimyasal ürünlere karşı doğal alternatifleri denemek konusunda ciddiyseniz, Doua Benhida şimdi bunu yapmak için en iyi zaman olduğunu söylüyor. Benhida, ‘’Doğal deodorant veya saç maskesini yapmayı denemek mi istiyorsunuz? Şimdi yapın ve yanlış gitse bile, evden ayrılmak ya da herhangi biriyle görüşmek zorunda değilsiniz, kimse sizi görecek diye endişeye gerek yok’’ şeklinde konuştu.

Makyaj kitinizi yeniden gözden geçirin

Evde geçirilen bu zamanlar, Pahlajani’nin en savurgan eşyalardan biri olarak tanımladığı yüz temizleme mendilleri ve tabaka şeklinde yüze uygulanan maskelerden vazgeçmek için iyi bir fırsat olabilir.

Pahlajani, ‘’Bu maskelerin kullanımları sadece 15 ila 20 dakika sürer ve daha sonra paketinde bulunan plastik ve alüminyum kombinasyonu nedeniyle geri dönüştürülemezler. Daha basit bir alternatif, süt, bal ve muz gibi doğal bileşenleri kullanarak taze, kendi besleyici yüz maskelerinizi yapmak olabilir’’ diyor.

El yapımı sabunlar, ambalaj atık durumunu ortadan kaldırır

Sadece yüz maskesi değil diğer kişisel bakım ürünlerini de yapabilirsiniz. Sabunların, şampuanların, el dezenfektanlarının ve hatta diş macununun bile evde yapılabileceğini söyleyen Benhida, sabunun geçen ay çevrimiçi mağazasında en çok satan ürün olduğunu söylüyor. Bu ürünleri sıfırdan üretmenin en iyi yanı nedir diye mi merak ediyorsunuz? En iyi yanı istenmeyen plastik ambalajları da ortadan kaldırmış oluyorsunuz.

Çöplerinizi sınıflandırın

Atıksız bir yaşam tarzını benimsemek isteyenler, çöp kutularına bir göz atarak ve kuru ve ıslak atıkları ayırarak başlayabilirler. Çevreci ve Facebook grubu Green Ghaf Gardening Group’un kurucusu RK Bishnoi, attığımız şeyler konusunda kendimizi eğitmenin görevimiz olduğunu belirterek ‘’Atıkların düzenli depolama alanlarına toplanması ve taşınmasıyla ilgili büyük miktarda maliyet ve zaman vardır. Organik atıkları dışarı atmak yerine geri dönüştürülebilir ve bitkiler için faydalı doğal gübreye dönüştürülebilir. Bu, sadece çevreyi korumakla kalmaz, aynı zamanda para tasarrufu sağlar ve sağlıklı sebze ve meyveler üretir. Bu bir ‘kazan-kazan’dır’’ diye konuşuyor.

Sebze, meyve ve kahve atıkları bir kompost (gübre)haznesi içinde toplanabilir ve birkaç uygun maliyetli seçenek mevcuttur. Girişimci RK Bishnoi ücretsiz kompostlama (gübreleştirme) dersleri veriyor ve evde kolayca bulunan malzemeler ve aletler kullanılarak yapılabilecek farklı yöntemlerle ilgili ipuçlarını paylaşmaktan mutluluk duyduğunu açıklıyor.

Mümkün olduğunca yerel alışveriş yapın

Salgının ortasında, yerel ekonomiyi güçlendirmeye yardımcı olmak için yerli markaların desteklenmesi hakkında çok fazla konuşma yapıldı. Bu şirketlerden alışveriş yapmak da gezegenimiz için bir avantaja sahiptir; ürünün ithal edilmesi gerekmediğinden karbon ayak izinizi azaltır.

Benhida, ‘’Etik, sürdürülebilir ürünler yaratan markalara bakın, paranız sadece büyük bir şirket yerine bir aileye yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda Dünya için de daha iyi olacak, daha iyi sonuçlar verecektir’’ diyor.

Kendinizi geliştirin

Pandemi de bize bir duraklama sebebi verdi ve dünyadaki çevreciler insanları tüketim kalıplarını yansıtmak için bu zamanı kullanmaya teşvik ediyorlar.

Örneğin, Pahlajani BAE sakinlerini, ormansızlaşmaya yönlendiren ürünlerde bulunan bir bileşen olan palmiye yağı konusunda eğitmeye veya tıkınırcasına TV izleme gibi faaliyetlerin karbon ayak izine bakmaya teşvik ediyor.

Pahlajani, ‘’Biz dahil, çoğumuz yoğun yaşam tarzlarımıza saplandık kaldık ve tüketim kalıpları üzerinde düşünmek için hiç zamanımız kalmadı. Ancak mevcut senaryoda, kararlarımızın dikkatli ve amaç ve niyetle düşünülmesini sağlamalıyız’’ açıklamasını yapıyor.

The National