Koronavirüs hastalarını öldüren “sitokin fırtınasını” kontrol altına alan yenilikçi çözüm

Yeni tip koronavirüsün sebep olduğu “sitokin fırtınası”, insan vücudunun tahrip olmasına neden oluyor. ABD’nin Georgia Eyaleti’indeki Augusta Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bir araştırma ekibinin üzerinde çalıştığı problem olan “sitokin fırtınası”, koronavirüs kaynaklı ölümlerin en önemli sebebi olarak sınıflandırılıyor. Üniversitenin web sitesinde dün yayınlanan bir rapora göre, diyaliz makinesinde yer alan normal bir filtreyi başka bir filtreyle değiştirmek suretiyle, sitokin fırtınasına sebebiyet veren minik proteinleri hapsedebilerek sorunun çözümünde olumlu sonuçlar alındığı belirtildi.

Sitokinler, vücuttaki patojenlere karşı saldırmak için bağışıklık sistemi tarafından üretilen ve yönlendirilen kimyasal sinyallere sahip proteinlerdir. Ancak patojenlere karşı mücadelede yüksek düzeydeki kontrolsüz bir sitokin üretimi, organların tahrip olmasına neden oluyor. Bu sebepten ötürü, doktorlar buna “aşırı bağışıklık yanıtı” veya “sitokin fırtınası” adını veriyor.

Augusta Üniversitesi Tıp Fakültesi’den böbrek hastalıkları uzmanı Dr. Azim Muhammed ve meslektaşı Dr. Sandeep Padala, böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıkları olan birçok hastanın yanı sıra diyalize ihtiyacı olan koronavirüs hastaları üzerinde çalışıyordu. Her iki doktor da, hastalığın seyri sırasında çok erken bir dönemde, vücudu tahrip eden aşırı sitokinleri kandan temizlemek, sitokinlerin böbrekte ve diğer organlarda sebep olduğu zararın önüne geçmek için diyaliz yönteminin kullanılıp kullanılmayacağı sorusu üzerinde yoğunlaştı.

Doktorlar, hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinde kullanılan diyaliz makineleri tedarikçisi ve tıbbi malzeme üreticisi “Baxter International” şirketi ile iletişime geçerek, sitokinleri tutma yeteneğine sahip Oxiris adıyla bilinen filtreler sağlayıp sağlayamayacağını sordular. Oxiris filtreleri, sitokinleri yakalayarak emiyor, kandaki aşırı sıvıları filtreliyor ve aynı zamandaki pıhtılaşmayı azaltabilen kan inceltici heparin içeriyor. Bu sayede, yetişkin gençlerde dahi felç yaşanmasına kadar götüren Koronavirüs enfeksiyonunun bir başka endişe kaynağı olan kan pıhtılaşmasını minimize edebiliyor. Oxiris filtreler on yıldan fazla bir süredir Avrupa ve Asya’da kullanılıyor. Bu filtreler, sitokinleri yakalayıp, tıpkı bir sünger gibi emmesinin yanı sıra, sitokinleri uyaran endotoksin adı verilen bakteriler tarafından üretilen toksinleri de yakalıyor.

Dr. Azim Muhammed ve meslektaşı Dr. Sandeep Padala, Koronavirüs hastalarını tedavi etmek için diyaliz makinelerinin içindeki normal filtreyi Oxiris filtreyle değiştirdiler ve kan sonuçlarını test ettiler. Bu süre zarfında olumlu sonuçlar elde ettiklerinde, bu filtreleri üreten şirket, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nde acil kullanım izni için başvuru yaptı.

Geçen haftadan itibaren, iki doktor ciddi solunum problem belirtileri gösteren ve yoğun bakıma giren hastalarda bu kan filtrelerini kullanmaya başladı. Oxiris filtrelerinin 72 saate kadar kullanım ömrüne sahip olduğu belirtiliyor.

Şarkul Avsat