Genç terzi Nura es-Selman gülümseten maskeler tasarlıyor

Milyonlarca kadının hayalini kurduğu mesleki bir uğraşı: Dikiş ve tasarım. Ancak kumaşlara iplikler eşliğinde hayat vermek ve ortaya muazzam ürünler çıkarmak için gerekli motivasyon, coşku, ısrar ve temel bilgilere sahip olmak herkese nasip olmuyor.

Dünyanın birçok ülkede hayatı her alanda donduran koronavirüs salgını ile mücadeleyle meşgul olduğu bir vakitte, birçok terzi ve tasarımcı ise salgının getirdiği ağır yükleri hafifletmek ve insanların bunun bir müddet daha devam edebileceği gerçeğine alışmasını sağlamak için sanata ve yaratıcılığa başvuruyor.

Sağlık kuruluşlarının özellikle de salgınla mücadele önlemlerinin azaltıldığı mevcut dönemdeki önerilerine binaen, körfez ülkeleri sağlık bakanlıkları da evden çıkarken alınacak önlemlerden biri olarak tıbbi veya kumaş maske kullanılması çağrısında bulundu. Nura es-Selman ise, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde, takan insanların içlerini ısıtması için Norah Alsalman adlı youtube hesabında kumaş maske tasarımı videosu paylaştı.

Elimizin altındaki kumaşlar

Independent Arabia’ya konuşan el sanatları tasarımcısı Nura es-Selman, şöyle söylüyor:

“Dikiş ve el sanatları tasarımı alanında, tüketicinin ihtiyacını dikkate alarak, yaklaşık yedi yıldır çalışıyorum. Yani içinde bulunulan koşullar ışığında, hayatın zorluklarıyla mücadele ederken elimizin altında olan malzemelerle neler yapabileceğimizi gösteriyorum.”

Kumaş maske dikimi fikrinin koronavirüs salgının patlak verdiği ilk haftalarda aklına geldiğini dile getiren Nura, henüz maske takılmanın ne kadar önemli olduğunun bilinmediği dönemde tasarladığı maskelerin takipçileri tarafından rağbet gördüğünü söylüyor. Sağlık Bakanlığının önerisi ile talebin önemli ölçüde arttığına da değiniyor.

Yıkanabilir maske

Nura, tasarım fikri hakkında ise şu ifadeleri kullanıyor:

“Hassas sağlık şartlarına uygun olacak şekilde iki model sundum. İlki, lastik iplerle bağlanan ve katlanabilen bir maske; diğeri ise bakıldığında cerrahi maskelere benzeyen, yani kendinden katları ve hoş desenleri olan bir maske. Maskelerin iç kısımları; virüsün havadan teneffüsüne engel olması için tıbbi maskelerde kullanılan, yıkanıp yeniden kullanıma uygun pamuklu tıbbi kumaştan yapıldı. Kumaş maskelerin bir amacı da insanların panik ve stres içerisindeki ruh hallerini az da olsa değiştirmektir. Üzerlerindeki güzel desenler ise hem kişilerin yüzlerine renk katar, hem de işe gidip geldikleri sırada tek düze maske takmaktan sıkılmamalarını sağlar.”

Nura, çokça rağbet gören bu el yapımı maskelerin insanları hem maske takmaya ısındırdığına hem de yüzlerine renk getirdiğine değiniyor. Aynı zamanda teşvik edici yorumlar aldığına da değiniyor.

Şarkul Avsat