Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia

Suudi Arabistan’da koronavirüse bağlı ölüm oranı yüzde 0.7’den az

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia, ülkede görülen yeni tip koronavirüse (Kovid-19) bağlı ölüm oranın yüzde 0.7’den az olduğunu bildirerek, dünyadaki diğer ülkelerde kaydedilen yüzde 7 oranı ile kıyaslandığında bunun çok düşük olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı, televizyonda yayınlanan konuşmasında, koronavirüse karşı en büyük risk altında olan kişilerin 65 yaşın üzeri, kronik hastalığı olan veya solunum güçlüğü çeken kişiler olduğunu yeniden hatırlattı.

Bakan er-Rabia, sağlık sektörüne verdiği sınırsız destek için Kral Selman bin Abdulaziz’e ayrıca  kamu sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğu ilgiyle gelişmeleri yakından takip eden Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a teşekkür etti.

Bakan Dr. Tevfik koronavirüs konusunda ülkede yaşanan gelişmeleri şu ifadelerle anlattı:

“Son iki haftadır günlük bin vakayı aşan bir artış fark ettiniz. Bu, Suudi Arabistan’ın tüm bölgelerdeki sağlık ekipleri tarafından yapılan kapsamlı bir incelemenin sonucu. Buna rağmen, Allah’a hamdolsun ki ülkedeki ölüm oranı çok düşük. Küresel ölüm oranı yüzde 7 iken, ülkemizdeki bu oran yüzde 0,7’den daha az, yani küresel oran, ülkemizde görülen ölüm oranının on katı.”

Bunun iki ana nedenden kaynaklandığına dikkat çeken Bakan, “Birincisi, protokolü tüm yeni tedavi yöntemlerine göre güncellemek için günlük olarak toplanan Suudi uzmanlar aracılığıyla Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen doğru ve standart bir tedavi protokolünün varlığıdır. İkinci neden ise vakalar yayılmadan önce enfekte kişilere ulaşılmasını sağlayan geniş ve aktif tarama yapılması, ardından da hızlı bir şekilde tedavi uygulanmasıdır” dedi.

Bakan, önleyici tedbirlerin uygulanması gereğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Suudi Arabistan salgının başlamasından bu yana yoğun bakım için binlerce yatak ve solunum cihazları tahsis etti. Bugün kapasitemizin yüzde 96’dan fazlası kullanılmıyor ancak önleyici tedbirler uygulayarak Allah’ın izniyle bunlara ihtiyacımız olmayacak. Hala tehlikenin var olduğunu ve önleyici tedbirlerin uygulanmasında destek ve yardımınızın bu salgında çok önemli olduğunu söylüyorum. Sizler salgınla mücadelede ortaklarımızsınız. Son olarak şunu söylüyorum; insan sağlığını önceleyen bir ülkede olduğunuzdan emin olabilirsiniz.”

Şarkul Avsat