Tunus’ta koronavirüs hastalarıyla iletişim için robot kullanılmaya başlandı

Tunus’taki bir devlet hastanesi, ülkedeki yeni tip koronavirüs hastalarıyla ilgilenmesi için ilk kez bir ‘robot’ kullanmaya başladı.

Virüsün doktorlara ve hemşirelere bulaşmasını önleyen ve hastalarla teması azaltmayı amaçlayan robot dün Tunus’un başkentindeki Abdurrahman Mami Hastanesi’nde basına tanıtıldı.

DPA’nın haberine göre yaklaşık bir metre boyundaki robot Tunuslu mühendisler tarafından üretildi. Üzerinde kamera, pikap ve ufak bir platform bulunan robot iki tekerleğin üzerinde hareket ediyor.

Koronavirüs hastaları için ayrılmış odalara girebilen robot, elektronik kart aracılığıyla hasta ile uzaktan iletişim kurabiliyor.

Hastanede koronavirüs hastalarıyla ilgilenen Bölüm Başkanı Dr. Neval Basbas şu açıklamalarda bulundu:

“Hasta ile fiziksel temas olmadan iletişim kurabiliriz. Robot, maske ve koruyucu kıyafetleri kullanmak zorunda kalmadan açık bir yüzle doktorların psikolojik olarak rahat bir şekilde virüsle mücadelesinde başyardımcı olacak.”

Basbas açıklamasında ayrıca hastanın açık bir şekilde doktorla konuşmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Tunus’ta yeni tip koronavirüs vakalarında hızlı bir artış yaşanmıyor. Ancak vaka sayılarının tespitinde ciddi bir ekipman sıkıntısı yaşanıyor.

Devlet hastanelerinde şimdiye dek 65 kişiye koronavirüs bulaştı.

Tunus Sağlık Bakanlığı’na göre geçen salı günü itibariyle ülkede teyit edilen vaka sayısı bin 18 oldu. 406 kişi iyileşirken 43 kişi ise öldü.

Şarkul Avsat