Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Senatör Bernie Sanders.

ABD’de Demokratlar İsrail işgaline karşı çıkılması çağrısında bulundu

Çok sayıda eski ABD ulusal güvenlik yetkilisi Demokrat Partisi’ni İsrail’in Filistin topraklarını işgaline ve ilhakına karşı çıkmaya ve çatışmalara daha dengeli bir yaklaşım göstermeye çağırdı.

Demokratik Ulusal Komite’ye gönderilen bir mektupta, 30’dan fazla eski yetkili, partiyi Kasım ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gündeminin bir parçası olarak Filistinlilerin kendi kaderini tayin ve özgürlük hakkını açıkça desteklemeye çağırdı.

Mektupta, ‘’2020 platformu, Yahudi ve demokratik bir devlet olarak İsrail’in güvenliğinin ve geleceğinin, tüm vatandaşları için eşit haklara ve ayrıca kendi kaderini tayin etme, güvenlik ve özgürlük de dahil olmak üzere Filistin haklarına sahip olmasını sağlayan çatışmanın çözümüne bağlılığını açıkça belirtmelidir. Trump yönetimi ‘egemen, bağımsız bir Filistin devletini imkansız hale getirmiştir. Bu Filistinlilere zarar veriyor ve ABD-İsrail özel ilişkisini baltalıyor’’ ifadelerinin yer aldığı görüldü.

Mektubu imzalayanlar arasında ABD’nin eski İsrail büyükelçileri, ulusal güvenlik direktörleri, Obama dönemi Cumhurbaşkanlığı danışmanları ve konuya yakın diğer pek çok kişi yer alıyor.

ABD merkezli bir Yahudi kuruluşu olan J Street tarafından yapılan açıklamaya göre, mektubun ‘’Filistin haklarına açıkça bağlılığı, İsrail ve Batı Şeria’daki tek taraflı ilhakı ve işgaline karşı muhalefet’’ ifadeleri memnuniyetle karşılandı.

İsrail’e yönelik demokratik destek daha önce ezici olsa da, 2020’de parti içinde giderek artan eleştiriler gördü ve Filistin’e destek giderek yaygınlaşıyor.

Arap Amerikan Enstitüsü Genel Müdürü Maya Berry, ‘’Demokratik Ulusal Komite siyasi bakışının, Demokrat seçmenler arasında var olan Filistin insan hakları desteğini göz ardı edebileceğini düşünmüyorum. Filistin’deki milyonlarca insanın haklarına daha fazla zarar vermek için ABD politikasının ne yaptığı hakkında anlamlı sorular sormaya başlamak artık normların dışında değil’’ açıklamasını yaptı.

Demokratların muhtemel adayı Joe Biden daha önce kendisini Siyonist ve İsrail’in ‘sağlam destekçisi’ olarak tanımlıyordu. Ancak Berry’ye göre parti içindeki tutumlar değiştikçe, İsrail’e koşulsuz destek zor olacak.

Demokratik Ulusal Komite’ye yazılan mektup, Filistin Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü’ne karşı açılan ve 15 yıldan fazla bir süredir devam eden 900 milyon dolar değerindeki davanın sona ermesi sonrasında gündeme geldi.

Davada, Filistin Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü, ABD vatandaşlarını öldüren bir terör saldırısına izin vermekle suçlanmış, ancak sanıklar üzerinde kişisel yargı yetkisi olmadığı için ABD Temyiz Mahkemesinde yönlendirilmişti.

Arab News