Al Baraka, koronavirüsün neden olduğu krizde genişlemeyi planlıyor

Bahreyn merkezli İslami banka (şeriata uygun) olan Al Baraka Bankacılık Grubu (Al Baraka Banking Group) başkanı, koronavirüsünün varlıkları düşürdüğü için banka alımlarını takip ettiğini ve Hindistan, Çin ve Endonezya gibi ülkelere açılmayı planladıklarını ifade etti.

Al Baraka Banking Group Başkanı Adnan Yusuf, “Her zaman, kendi ana pazarımız dışında da kurumlar kazandık. Bu Pakistan’da yaptığımız ve gelecekte de yapacağımız şey. Eğer bir fırsat varsa neden yapmayalım, almayalım. Orada bir fırsat olduğunu ve kaçırmamız gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ TÜM BANKALARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Faiz oranlarının oldukça düşük seviyelerde kalması ve bankaların kötü kredilerde artış beklemesinden dolayı ihtiyatlarını artırmaları nedeniyle dünya genelinde bankalar düşük kar riski ile karşı karşıya.

Büyük Buhran’dan bu yana en büyük kriz olarak adlandırılan ve küresel ekonomiyi durgunluğa sürükleyen pandemi, işletmelerde yaşanan sorunların artmasına ve kredi verme oranlarının azalmasına neden oldu.

Yusuf, finans endüstrisinde yaşanan krizin herkes için olduğunu ve İslami ya da İslami olmayan bütün bankaları etkilediğini de belirtti.

Adnan Yusuf, bankaların içinde bulundukları durum için kısa ya da orta vadeli bir süre olmadığını hatta bankaların önümüzdeki iki ila üç yıl içinde gelir getirmeyen kredilerle karşılaşma ihtimalleri nedeniyle değerlerinin düşük kalmasını beklediğini ifade etti. Hatta bazı bankalar, daha büyük bilançolarla karşılaşma ihtimali olan kurumlara hisse alma şansı sunarak gelecekte ek sermayeye ihtiyaç duyabileceklerini ifade etti.

Yusuf, Asya’nın Al Baraka’nın uluslararası genişlemesinin odak noktasında olmaya devam ettiğini söyledi.

AL BARAKA, BAŞKA MÜSLÜMAN ÜLKELERE AÇILACAK

Yusuf, Çin, Hindistan ve yaklaşık 220 milyon Müslüman nüfusa sahip Endonezya pazarına ne zaman gireceklerine dair bir tarih belirtmedi.

Al Baraka, bu ülkelerde alımlar karmaşık olduğundan, bu pazarlarda bankacılık lisansı almayı tercih ediyor. Ancak Yusuf, bankanın bir fırsat bulması durumunda bunu “değerlendireceğini” söyledi.

Al Baraka, Çin ile Müslüman dünyası arasında büyüyen ticari ilişkilerden yararlanmak için Asya ülkesinde ticaret finansmanına odaklanan küçük bir ticari banka kurmayı planlıyor.

Yusuf, Al Baraka’nın üç yıl önce Endonezya’da Bank Muamalat’ta hisse alma çalışmaları yaptığını ve daha fazla fırsat elde etmek için çalışmalarına devam ettiğini de belirtti.

Al Baraka, Ürdün ve Mısır’daki iştiraklerindeki hisselerini de birkaç yıl önce artırdı.

“BANKALARIN KRİZ ÖNCESİNE DÖNMESİ 2 YIL SÜRECEK”

Al Baraka şu anda Sudan, Türkiye, Güney Afrika, Cezayir, Pakistan, Suriye, Tunus, Suudi Arabistan ve Lübnan’da faaliyet gösteriyor.

Aynı zamanda Bahreyn Bankalar Birliği’nin de başkanı olan Yusuf, pandeminin ortasındaki bölgenin bankalarının toplam kredi portföyünün yüzde 8-9 gibi gelir getirmeyen kredi oranlarında artış beklediğini söyledi. Yusuf, KİK’teki bankaların durumla baş edebilmek için iyi durumda olduğunu ifade etti.

Yusuf, bu yıl KİK genelinde bankaların daha az kâr elde etmesini ve bankaların kriz öncesi kârlılık düzeyine dönmesinin en az iki yıl süreceğini tahmin ediyor.

The National