BM Genel Sekreteri: Koronavirüs ortaya “nefret tsunamisi” çıkardı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınının “Nefret, yabancı düşmanlığı, günah keçisi yapma ve korku tellallığı” gibi bir nefret tsunamisi açığa çıkardığını belirtti.

BM Genel Sekreteri, “Yabancı düşmanlığı söylemlerinin sokaklarda arttığını, Yahudi karşıtı komplo teorilerinin arttığını ve Kovid-19 ile bağlantılı olarak Müslümanlara karşı saldırıların gerçekleştiğini” ifade etti.

“GÖÇMEN DÜŞMANLIĞI ARTTI”

Guterres, göçmenler ve mültecilerin göçmen ve mültecilere virüsün kaynağı gibi davranıldığını ve tedaviden mahrum bırakıldıklarını da sözlerine ekledi.

Genel Sekreter, “En savunmasız kişilerden olan yaşlılara karşı çok çabuk harcanabileceklerine dair küçümseyici görüşler ortaya çıktı. Ve gazeteciler, sağlık çalışanları, insanlara yardım etmek için çalışanlar ve insan hakları savunucuları sadece işlerini yaptıkları için hedefe koyuldu” dedi.

Guterres siyasi liderlere ve herkese dayanışma çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri medyaya, özellikle sosyal medyaya, “ırkçı, kadın düşmanlığı ve diğer zararlı içeriklerin kaldırılması” çağrısında bulunarak, sivil toplumdan savunmasız insanlara ulaşma yollarını güçlendirmelerini talep etti.

GUTERRES’TEN ÇAĞRI

BM Genel Sekreteri Guterres, “Her yerde herkesin nefrete karşı durmasını, birbirlerine saygılı davranmasını ve nezaketi yaymak için her fırsatı değerlendirmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

Genel Sekreter, Kovid-19’un kim olduğumuz, nerede yaşadığımız, neye inandığımız ya da başka herhangi bir ayrımla ilgilenmediğini vurguladı.

Guterres, pandeminin bazı topluluklar üzerinde orantısız etkileri, nefret söyleminin artması, savunmasız grupların hedeflenmesi ve sağlık alanında müdahaleyi zayıflatan güvenlik önlemlerinin risklerini ortaya çıkardığını söyledi.

Guterres krizin, yükselen etno-milliyetçilik, popülizm, otoriterlik ve bazı ülkelerde insan haklarına baskılamak amacıyla pandemiyle ilgili olmayan sıkı, baskıcı önlemler almak için bir bahane olarak kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu.

The National