ABD Başkanı Donald Trump

Trump, Çin’i nükleer silah müzakerelerine dahil etmek istiyor

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın,  Çin’in Rusya ile yapılacak silah kontrol müzakerelerine dahil edilmesi için çağrıda bulunduğunu duyurdu. Rus mevkidaşı Vladimir Putin’e bir çağrıda bulunan Başkan Trump,  ‘silah yarışından kaçınmaları’ gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray, “Başkan Trump, Amerika Birleşik Devletleri’nin sadece Rusya’yı değil Çin’i de içeren etkili silah kontrolü için kendini adadığını ve bir silahlanma yarışından kaçınmak için yapılacak görüşmeleri dört gözle beklediğini yeniden doğruladı” ifadelerini kullandı. Açıklamada, Trump’ın Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, artan koronavirüs salgınını ele aldıkları kaydedildi.

Trump, 2010 yılında imzalanan Stratejik Silahların Azaltılması Yeni Sözleşmesi’nin (New START) yerine geçecek silah kontrol anlaşması üzerine Rusya ile ABD arasındaki görüşmelere Çin’in de katılması gerektiğini savunuyor. New START, ABD ve Rusya’nın konuşlandırabileceği nükleer başlık sayısını 1550 ile sınırlandırıyor ve onları teslim edecek kara ve denizaltı füzeleri ve bombardıman uçaklarının sayısını kısıtlıyor.

Diğer yandan Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Trump’ın ABD’lilere koronavirüs salgını konusunda yardım sağlamak için çok çalıştığını belirtirken, Rusya dahil olmak üzere ihtiyacı olan ülkelere yardım etmeye hazır olduğunu duyurdu.

Şarkul Avsat