Veliaht Prens Irak Başbakanı Kazimi’yi tebrik etti

Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, yeni Irak hükümetinin kurulmasının ardından Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Krallığın Irak’ın güvenliği ve kalkınmasını desteklediğini dile getiren Prens Selman, Riyad’ın iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeye istekli olduğunu vurguladı.

Irak Başbakanı’na tebriklerini sunan Prens Selman, Irak ile halkına refah dolu bir gelecek dilediğinde bulundu.

Kardeşlik hissiyatı içerisinde Veliaht Prens Selman’a teşekkürlerini sunan Irak Başbakanı Kazimi ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin üzerine düşme ve daha fazla işbirliğinde bulunma istediğini vurguladı. Kazimi, ofisinden yayınlanan açıklamaya göre, Prens Selman’dan Krallığı ziyaret etmesi için davet aldı

Irak’ta yeni bir hükümet kurulmasını memnuniyetle karşılayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bu yeni gelişmenin kardeş Irak halkının güvenlik, istikrar ve kalkınma taleplerini karşılayacağına dair umudunu dile getirdi. Resmi haber ajansı WAM’ın haberine göre, yeni hükümetin başarı ve doğruluk yolunda ilerlemesi dileklerini bildiren Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Âl Nahyan, bu gelişmenin Irak’ın istikrar ve refahını artıracağını, ulusal egemenliğini koruyacağını ve Irak halkının taleplerini yerine getireceğini umduğunu dile getirdi. Aynı zamanda BAE’nin işbirliği içerisinde karşılıklı ilişkileri derinleştirip genişletmeye, iki ülke ve iki kardeş halkın çıkarlarını gözetmeye istekli ve umutlu olduğunu ifade etti.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Kuveyt’in Irak’ta yeni bir hükümet kurulmasını memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. KUNA’nın haberine göre, Kuveyt’in iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri somutlaştırılacağı, karşılıklı saygı ile bu ilişkiyi her alanda geliştirmek üzerine samimi bir isteğin yansıtılacağı, iki ülke ve iki kardeş halkın isteklerine ulaşılacağı, bölgedeki güvenlik ve istikrarın artırılmasının sağlanacağı şekilde yeni Irak hükümeti ile işbirliği yapmaya ve birlikte çalışmaya hazır olduğu dile getirildi. Bakanlık, yeni hükümetin Irak’ın güvenlik ve istikrarının sağlandığı, halkın arzularının gerçekleştirildiği bir başarıya imza atması dileğinde bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt, birliğin yeni Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi’ye her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu ifade etti. Gayt, mevcut sıkıntılarla başa çıkılması ve Irak halkının Ekim 2019’dan bu yana talep ettiği meşru arzuların yerine getirilmesi için bakanlık oluşumunun hızlı bir şekilde tamamlanması çağrısında bulundu. Aynı zamanda “Bir sonraki aşama; bilhassa ülkeyi bölgesel ve uluslararası çatışmalardan uzak tutmak ve Arap çevresi ile en iyi ilişkileri korumak açısından Irak hükümetinin karşı karşıya kaldığı siyasi ve ekonomik zorlukları ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kazimi’ye Avrupa Birliği’nden (AB) de destek geldi. Nitekim AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, birliğin Başbakan Mustafa el-Kazimi ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu. AB adına konuşan Borrell, Irak parlamentosunun Kazimi hükümetine verdiği desteği memnuniyetle karşılayarak bu gelişmeyi Irak’ta uzun vadede istikrarın sağlanmasına yönelik temel adım olarak nitelendirdi. Aynı zamanda AB’nin, halkın meşru taleplerini karşılayan barışçıl, müreffeh ve demokratik bir Irak için Başbakan Kazimi ile çalışma taahhüdünü vurguladı.

Şarkul Avsat