BAE’de iki tip koronavirüs türü ve 17 genetik mutasyon kaydedildi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hastanelerde tedavi gören ilk koronavirüs (Kovid-19) vakalarından 25’inin tam genetik diziliminin kaydedilmesinin ardından hastalar arasında iki tip koronavirüs (Kovid-19) türü tespit edildiğini duyurdu.

DPA’ya göre BAE Bilim Adamları Konseyi üyesi Dr. Alawi eş-Şeyh dün yaptığı açıklamada BAE’deki bilim camiasının, virüsün daha derin bir şekilde anlaşılmasına ve tedavi bulup salgını önleyecek çözümler bulunmasına katkı sağlamak için krizin başlangıcından beri çalışmalar yürüttüğünü, aynı şekilde yerel üniversiteler ile sağlık kuruluşlarının da koronavirüs bulaşmış 240 kişinin tam genetik dizilimini incelediğini belirtti.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan eş-Şeyh, araştırma sonucunda virüsün insan hücrelerini ele geçirip milyonlarca virüs üretmek için onu bir fabrikaya dönüştürdüğünü, bunun ardından virüsün genetik diziliminde basit gelişmeler meydana geldiğini ve yeni türlere dönüştüğünü tespit ettiklerini belirtti.

Eş-Şeyh 2019 Ocak ayının başlangıcında Çin’deki araştırmacıların Wuhan’daki bir hastayı inceleyerek koronavirüsün ilk gen dizilimini yayınladıklarına dikkat çekti. Bu dizilim, virüsün asıl dizilimi ve virüsün ana referans dizisi olarak kayıtlara geçti. Aynı zamanda bilim adamları A, B ve C olmak üzere virüsün üç tane genetik dizilimini saptadı.

Eş-Şeyh konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“BAE’deki ilk vakalardan 25’inin tam gen dizilimini kaydettik ve ülkede iki tip dizilim olduğu sonucuna vardık. Gen dizilimi incelenen 24 hastada B türü tespit edildi ve bu kişilerin çoğu Avrupa’dan geldi. Çin’in Wuhan kentinden gelen bir hastada ise A tipi tespit edildi. Ülkede tespit edilen ilk vakaların yüzde 88’i herhangi bir semptom göstermiyordu ya da hafif semptomlara sahipti. Araştırma, bu türlerde 70 genetik mutasyon olduğunu ortaya koydu ve dünya çapında gen dizilimlerinde bunların 17’sinden bahsedilmemiştir. Çalışma sayesinde BAE, yeni tip koronavirüsün daha iyi anlaşılmasına katkı sağladı”

Şarkul Avsat