Ormanların yok edilmesi ölümcül salgınlara yol açabilir

Bilim insanları, ormanların yok edilmesi ve vahşi hayvanların yaşamaya alışkın olduğu yerlerin azalmasının yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) daha ölümcül salgınlara yol açabileceği konusunda uyardı.

ABD merkezli CNBC kanalına konuşan uzmanlara göre ormanların yok edilmesi, hastalığı ileten vahşi hayvanları insanlara yaklaşmaya zorlayacak ve bu da yeni bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlayacak.

Bilim insanları, koronavirüs salgınının vahşi yaşamdaki habitatların insan tarafından yok edilmesinin bulaşıcı hastalıkların yayılmasıyla bağlantılı olduğuna dair en son örnek olduğuna dikkat çekerek, bazı araştırmalara göre virüsün bir yarasadan kaynaklanmış olabileceğini hatırlattı.

Araştırmacılar, yarasalarda 3 binden fazla virüs türünün bulunabileceğine ve bunların insanlara bulaşabileceğine inanıyor.

Fransa’daki Montpellier Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar konusunda araştırmacı olan Roger Frutos, yarasaların doğal ortamlarında virüsleri insanlara bulaştırmasının mümkün olmadığını ancak ortamının değişmesiyle daha fazla insana maruz kalıp, virüsü bulaştırma fırsatlarının artacağını belirtti.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin dünyadaki salgın hastalıklardaki artışa katkıda bulunduğu ve mevcut biyolojik çeşitlilikteki kayıp oranlarının koronavirüs gibi ölümcül salgınlara yol açacağı konusunda da uyardı.

1980’lerden bu yana her on yılda bir salgın sayısının üç kat arttığına dikkat çeken bilim insanları, bu hastalıkların üçte ikisinden fazlasının hayvanlardan kaynaklandığını ve çoğunun doğrudan vahşi hayvanlardan insanlara bulaştığını bildirerek, ormanların yok edilmesinin bu hastalıkları taşıyan hayvanları insanlara yaklaşmaya zorlayarak yeni bulaşıcı hastalık türlerine izin vereceğini ifade etti.

CNBC’nin haberine göre Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI), ağaçların kesilmesi ve yangınların ardından dünyadaki ormanların sadece yüzde 15’i bozulmadan kaldığını, milyonlarca hayvan ve bitki türünün doğal yaşam alanlarının tahrip olması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Güney Amerika, Amazon ormanlarının hızlı bir şekilde yok olması nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılması konusunda bilim insanlarını endişelendiriyor.

Sivrisinekler tarafından bulaşan Batı Nil virüsü sıcak iklimlerde daha hızlı bulaşırken, araştırmacılara göre iklim değişikliği virüslerin insanları enfekte edecek olan yabani kuşlara daha fazla yayılmasına izin veriyor.

Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Scott Weaver,  ormanların yok edilmesinin tropik bölgelerde özellikle Latin Amerika ve Güneydoğu Asya’da sivrisinek kaynaklı virüs riskini artıracağına dikkat çekti.

İklim değişikliği nedeniyle yaşanacak hastalıklardan en çok yoksul ülkelerin etkileneceğini dile getiren Weaver, sıcakların artmasıyla insanların klima satın alamayacağı ve hastalıktan koruma önlemleri alamayacağı yerlerde dang humması gibi virüslerin yayılmasının artacağına vurgu yaptı.

Scott Weaver, “Koronavirüs krizi nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü halk sağlığına daha az yatırım yapıyor ve siyasi kararlar verirken bilimsel bilgileri dikkate almıyoruz” dedi.

Şarkul Avsat