BAE, salgından sonraki aşama için hazırlıklarını artırıyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetimi, video konferans teknolojisi üzerinden düzenlediği toplantıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının bir sonraki aşaması için hazırlıklarını artırmaya ve gerekli tedbirleri almaya başladığını duyurdu. BAE hükümetinin düzenlediği toplantı, bakanlar, Yürütme Konseyi genel sekreterleri, yüzün üzerinde federal ve yerel hükümet yetkilisi, yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi.

BAE hükümeti tarafından sanal ortamda yapılan bu toplantı, ülkedeki hükümet çalışma sistemini geliştirmeyi, Kovid-19 salgını sonrasına yönelik eylem planlarını ve politikaları ihtiva eden kapsamlı bir strateji için genel bir çerçeve ortaya koymayı ve öngörülebilir gelecekte ekonomik, sosyal sektörlerin acil ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladı.

Toplantı, sağlık, ekonomi, gıda güvenliği, eğitim, toplum ve hükümet olmak üzere 6 temel alana odaklandı. Düzenlenen yoğun oturumlarla toplantıya katılan BAE hükümetindeki bazı bakanlar, toplantı sırasında kendi alanlarıyla ilgili geleceğe yönelik görüşlerini ortaya koydular. Bakanlar, federal ve yerel hükümet kurumlarından oturumlara katılanlarla beraber etkili bir diyaloğa girdiler.

BAE Başkan Yardımcısı ve Başbakanı, Dubai Emiri Şeyh Muhammed b. Raşid Âl Mektum, başkanlık ettiği son kabine toplantısında, BAE’nin Kovid-19 salgını sonrasına yönelik stratejilerini formüle etmek için, bakanlar, bakanlık müsteşarları, yönetim kurulları temsilcileri ve uluslararası uzmanın katılımıyla gerçekleştirilecek bir dizi yoğunlaştırılmış hükümet toplantısı yapılmasını istemişti.

Kabine ve Gelecek İşleri Bakanı Muhammed el-Karkavi, gelecekteki fırsatları yakalama perspektifinden hareketle, ortaya çıkan Koronavirüsün hükümetin çalışma alanlarına ve insani faaliyetlere dayattığı realiteyi dikkate aldıklarını söyledi. Bu bağlamda, stratejik çerçeveler ve yönler geliştirmek, acil gelişim ihtiyaçlarını karşılamak, değişkenlerle yüzleşmek ve Kovid-19 salgını sonrasındaki aşamanın ihtiyaçlarının önceden tahmin etmek için daha hızlı ve daha interaktif bir çalışma gerektiğini belirtti.

Bunun yanı sıra, BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, aldığı gerekli sağlık hizmetinin ardından Kovid-19 virüsünü yenerek hastalığın tüm belirtilerinin atlatan ve tamamen sağlığına kavuşan 509 yeni vaka ile birlikte ülkedeki toplam vaka sayısının 4 bin 804’e yükseldiğini duyurdu.

Bakanlık, toplumun faklı kesimleri üzerinde uygulanan 29 bin yeni test sayesinde, yeni tip Koronavirüs taşıyan çeşitli milletlerden 781 yeni vakanın tespit edildiğini açıkladı. Tespit edilen vakaların tamamının durumun stabil olduğu ve gerekli sağlık hizmetine tabi tutuldukları belirtildi. Tespit edilen yeni vakalarla birlikte, BAE genelindeki toplam vaka sayısı 18 bin 198’e ulaştı. Bakanlık ayrıca, özellikle kronik hastalıklardan muzdarip olan ve Koronavirüs enfeksiyonu sebebiyle hayatını kaybeden farklı uyruklardan 13 yeni ölüm vakasıyla birlikte, ülke genelindeki vefat sayısının 198’e yükseldiğini belirtti.

Öte yandan, BAE Akademik Konsey Üyesi ve ülkenin İleri Bilim sektörü resmi sözcüsü Dr. Alevi eş-Şeyh Ali, BAE’deki araştırma kurumlarında Kovid-19’la mücadele çerçevesinde yürütülen bilimsel araştırmalardaki en son gelişmeleri anlattı. Muhammed bin Raşid Tıp ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dubai Sağlık Otoritesi, Celile Çocuk Araştırma Hastanesi’nin Kovid-19’dan etkilenmiş 240 hastadan alınan virüs numunelerinin genom diziliminin kaydedilmesi üzerine yürüttükleri araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Dr. Alevi eş-Şeyh, ülkenin İleri Bilim sektörünün başarılı olduğunu ve Kovid-19’dan etkilenen 49 hastaya ait temel bulguların kaydedilmesi noktasında, BAE’deki ilk genetik dizilimin 3 haftadan kısa bir süre önce açıklanacağını duyurdu. Virüs taşıyan vakalar üzerinde yapılan bu çalışmayla, BAE’de iki farklı dizilime ulaşıldığını belirtti. Gelen sonuçlar, 24 hastaya ait genom diziliminin B dizilimi kapsamında olduğu ve bunların büyük bölümünün Avrupa ülkesinden geldiğini ortaya koydu. Çalışma aynı zamanda, sadece bir tane A dizilimine sahip vaka kaydedildiğini, bunun da Çin’in Wuhan şehrini ziyaret eden bir turistte bulunduğunu ortaya koydu.

Dr. Alevi ayrıca, kaydedilen ilk vakaların yüzde 88’inin semptomsuz olduğunu veya hafif semptomlar gösterdiğini açıklarken, yapılan araştırmanın aynı zamanda bu dizilimlerde meydana gelen 70 genetik mutasyonu tespit ettiğini ve bunlardan 17’sinin daha önce küresel genetik dizilerde belirtilmemiş olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti. Dr. Alevi, bu araştırmalar aracılığıyla, ülkesinin yeni tip Koronavirüsün (Kovid-19) daha iyi anlaşılması ve küresel veri tabanına bilgi sağlanmasına katkıda bulunacağını belirtti.

Şarkul Avsat