Fransızlar normal yaşama ihtiyatlı adımlarla dönüyor

Fransa bugün, Avrupa’nın en sıkı kapanışlarından birini gerçekleştirmesinin ardından normale dönme yolunda ihtiyatlı adımlar atıyor. Ülkede ikinci bir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dalgası riskiyle birlikte 8 haftanın ardından ilk kez zaruri olmayan ürünlerin satıldığı mağazaların, atölyelerin ve şirketlerin yeniden açılmasına izin verildi.

Dünyanın koronavirüs nedeniyle en fazla can kaybı yaşanan beşinci ülkesi olan Fransa, kademeli olarak okulları da yeniden açmaya başladı. Reuters’ın haberine göre her ne kadar 67 milyon nüfuslu ülkede insanlar artık hükümet izni olmadan evlerinden çıkabiliyor olsa da başkent Paris’te yoğun saatlerde dolaşmak için izin belgesi olması gerekiyor.

Bununla birlikte ülkede tiyatrolar, restoranlar, barlar ve plajlar en erken Haziran ayına kadar kapalı kalacak. Çünkü Güney Kore’nin gece kulüplerinde ortaya çıkan yeni vakalarla karşılaşması, salgının yeniden patlak vermesi riskine dikkat çekti.

Fransa’nın batısında bir kuaför salonunu işleten ve gece yarısına kadar salonunu açık tutmasına izin verilen kuaför Marc Mooney, “Herkes biraz gergin. Vay canına! Nereye olduğunu bilmiyoruz, ama bir yerlere gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sekiz haftadır ilk kez kepenk açmaya hazırlanan mağazaların çalışanları vitrinleri temizlerken Paris’in merkezindeki Şanzelize Caddesi boyunca trafik akmaya devam etti.

Paris’te ticaretin kalbinin attığı La Defense bölgesi ise çok sayıda finans sektörü çalışanının evden çalışmaya devam etmesi nedeniyle genel olarak boştu. Yine başkentte toplu ulaşım araçları, otobüsler ve metrolara yolcular ancak maske ile binebildiler.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimi, vaka sayılarındaki azalma ve yoğun bakım ünitelerindeki hasta sayısında geçtiğimiz Nisan ayındaki düşüş sonrası genel karantina önlemlerini kaldırdı.

Fransa’da koronavirüs nedeniyle 26 bin 380 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede fabrikalar, alınan önlemlere uyulması kaydıyla yeniden açılabileceği açıklandı. Bu da bazı fabrikaların tam kapasite çalışmayacağı anlamına geliyor.

Fransızlar artık yalnızca iş zorunluluğu, cenaze töreni veya hasta bakımı için izin verilen 100 kilometrenin üzerindeki yolculuklar hariç, hükümetin izni olmadan dışarı çıkabiliyor.

Şarkul Avsat