​Suriye’nin hamlesi rejimi eleştiren Rus medyasını kuşattı

Moskova ve Şam arasında medya üzerinde yaşanan gerilim devam ederken, Rusya’dan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. Rusya, Suriyeli milletvekilleri ve eski yetkililerin Devlet Başkanı Vladimir Putin’i doğrudan hedef alan sert eleştirilerine yorum yapmaktan kaçındı.

Rusya’da, Ortadoğu özellikle de Suriye konusunda uzman olanlar bu yorumları büyük bir dikkatle takip ediyor.

Devlet destekli Russia Today (RT) televizyonu, Suriyeli muhalif Firas Tlass ve gazeteci Selam Musafir tarafından sunulan bir program kapsamında yapılan, Suriye’deki yolsuzluğun ayrıntılarını ortaya koyarak ülke liderliğini bunu örtbas etmekle suçlayan bir röportajı yayından kaldırdı.

RT televizyonunun internet sitesinde yapılan açıklamada, ‘kanalın ana kriterlerini ihlal etmesi ve teyit edilmiş gerçeklere dayanmayan bilgiler yer alması’ nedeniyle röportajı kaldırma kararı alındığı ifade edildi.

Aynı televizyon kanalı ve çok sayıda Rus medya kuruluşu, daha önce benzer ifadeler kullanan muhalifler veya Suriyeli kişilerle onlarca röportaj yapmıştı.

Ancak, RT’nin söz konusu röportajı silmesinin Şam ile Moskova arasında medya üzerinden yaşanan gerilim ile ilgili olduğunu düşündürdü.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren bir kaynağın tahminlerine göre röportaj Suriye hükümetinin talebi üzerine silindi.

Kaynak, Rus yetkililerin daha önce bazı Rus medya kuruluşlarından rejimi eleştiren makalelerin yayınlanmasına izin verilmemesini talep ettiğini dile getirdi.

İronik olan ise Rus bakanlardan biri geçmişte bu konuya değinerek, Rusya’nın basındaki tüm bakış açılarını engellemesinin mümkün olmadığını ve basın özgürlüğüne saygı duyan açık bir ülkeleri olduğunu söylemişti.

Son olarak, Suriye Halk Meclisi üyesi Halid el-Abud, Facebook sayfasında ‘Esed Putin’e kızarsa ne olur?’ başlıklı bir makale yayınlamıştı.

Söz konusu makalede, Esed’in ana müttefiki olarak İran ve Hizbullah’a odaklanarak, Rusya’nın Suriye’ye girişinin ABD’lilerle yüzleşmede Suriye ve Rusya’ya karşılıklı çıkar sağladığına ve Moskova’nın Suriye rejiminin kurtarılmasında bir rol oynamadığına vurgu yapılmıştı.

Suriyeli Milletvekili Abud, ‘Esed kızarsa Kremlin Sarayı’ndaki halıyı Putin’in ayaklarının altından çekme gücü olduğunu’ ima ederek, Suriye’nin Lazkiye dağları, Horan Ovası veya Suriye çöllerindeki büyük bir ateşte ‘işgalci bir güç sıfatıyla’ Putin’i boğabileceği konusunda uyarmıştı.

Rusları tehdit eden birçok ifade barındıran makalenin sonunda ise, “Esed, Putin’in karşısında durmak isterse, Rusya Devlet Başkanı sadece Suriye’de bitmekle kalmaz, Rusya’nın dünyadaki gel gitleri biter ve Putin’in adı Rusya tarihinden sonsuza dek silinir!” ifadelerine yer verilmişti.

SAHADAKİ GELİŞMELER

Moskova, İdlib bölgesinde ateşkes kararlarının uygulanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ateşkesin sadece iki kez ihlal edildiğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Türkiye’nin İdlib’deki militanların provokasyonlarına karşı koyma çabalarının Rusya tarafından not edildiğini söyleyerek,  bölgedeki sürdürülebilir istikrarın ancak ılımlı muhaliflerin teröristlerden ayrılmasından sonra mümkün olduğunu tekrarladı.

Bakanlık Sözcüsü, Suriye’nin güneyinde el-Tanf bölgesi ve Rukban mülteci kampının çevresindeki 55 kilometrelik alanda zor bir durum olduğunu dile getirerek, söz konusu bölgede sağlık durumunun kötüleştiğine ilişkin bilgiler olduğunu söyledi.

Suriye-Ürdün sınırının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasıyla mücadele tedbirleri bağlamında kapatılmasının ardından mülteciler nitelikli tıbbi bakım alma fırsatını kaybetti.

Aynı zamanda Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı insani yardım kurumları, güvenlik garantileri olmaması nedeniyle tıbbi yardım sağlamak için alternatif kanallar oluşturamıyor.

Diğer yandan, Suriye’deki Rus ordusu, Lazkiye’nin güneydoğusunda yer alan Hmeymim Hava Üssü’nde bir hava gösterisi düzenleyerek Nazilere karşı kazanılan zaferin 75. yılını kutladı.

Şarkul Avsat