Evinizden çıkmadan Mekke’ye gitmek ister misiniz? (VİDEO)

Ramazan boyunca koronavirüse sebep kısıtlamalar devam ederken, Mekke’de sadece din adamlarının her gece Teravih namazlarına katılmasına izin verilecek. Ancak Müslümanlar, Mekke’ye evlerinin güvenli ortamında gidebilmelerini sağlayan sanal gerçeklik deneyimi olan ‘Wahi’ filmi sayesinde namazlara dijital olarak katılabilecekler.

Wahi; dokuz dakikalık bir film ve bir VR kamera teçhizatı kullanılarak çekildi. Çekimlerde her yöne işaret eden altı kamera kullanıldı. Çekimler daha sonra zorlu post prodüksiyon sürecinde 360 ​​derecelik bir görüş sağlamak için birlikte düzenlendi. Bu çekimleri Youtube’da https://www.youtube.com/watch?v=k_clFvRu0cs&feature=emb_title adresinden seyredebilirsiniz.

Filmin Suudi Arabistanlı yönetmeni Almotaz Aljafri Arab News’e, ‘’Bu film, sanal gerçeklik gözlükleri size ziyaretle ilgili tam bir deneyim sunuyor. Her yöne gidebilir, başınızı kaldırabilir veya yönünüzü değiştirebilirsiniz. Bu size normal bir videodan daha fazlasını verecek’’ diye konuşuyor.

Çekim ekibi, Suudi Arabistan hükümetinden Mekke’ye erişimlerinin yanı sıra insansız hava araçlarının ve helikopterlerin kullanılması için izin aldı.

Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı’ndaki Yeni Medya Merkezi ile birlikte çekilen film, YourTube’da yayınlandı ve şu anda 11 milyondan fazla izlendi.

Yönetmen Almotaz Aljafri, ‘’Videonun görüntülenme sayısı geçen ay 8 milyondan fazla bir rakama  ulaştığında çok şaşırdık ve bunun sebebinin kesinlikle koronavirüs olduğunu keşfettik. Filmimiz Mekke’deki Ulu Camii’ye gidemeyen birçok insana orada bulunma şansı verdi. Ben ‘Wahi’nin Ramazan’daki tüm ritüellerinizi evinizden devam etmenize yardım edeceğine inanıyorum. Bu sayede Ulu Camii’yi görmek ve gezmek için gözlük takabilirsiniz ve ayrıca tarihi yerleri de dolaşabilirsiniz. Normalde Ulu Camii’yi ziyaret eden insanlar bile, örneğin Kutsal Kara Taş gibi tavaf alanı olan belirli noktalara yaklaşmakta zorlanabiliyorlar, ancak şimdi dilediğiniz zaman dilediğiniz gibi kolayca dolaşabilirsiniz’’ açıklamasını yapıyor.

Küresel bir sağlık krizinin ortasında Müslümanlar Ramazan’ı yeni bir şekilde geçirmek zorunda kalıyorlar. Ancak yeni teknolojiler sayesinde ve ‘Wahi’ gibi filmler virüsün inançlarına engel olmasına izin vermeyecekleri anlamına geliyor.

Arab News