Mısır’dan çok taraflı uluslararası sistemin meşruiyetini koruma çağrısı

Mısır, yeni tip koronavirüsle mücadele başta olmak üzere dünyanın karşı karşıya kaldığı zorluklarla mücadelede ‘etkili bir uluslararası dayanışma sarf edilmesi’ çağrısında bulundu. Bu çağrı, ‘uluslararası sistemde yeni bir aşama oluşturmak, Birleşmiş Milletlerin (BM) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak, çok taraflı uluslararası sistemin meşruiyetini ve güvenilirliğini korumak’ için yeni bir uluslararası vizyon çerçevesinde gelişti.

Mısır’ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed İdris, 10 Mayıs’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) video konferans aracılığıyla düzenlenen bir toplantı sırasında açıklamada bulundu. İdris, 2. Dünya Savaşı’nın 75’inci yıl dönümü münasebetiyle mevcut Mayıs ayında Estonya’nın Konsey Başkanlığını üstlenmesi çağrısı yaptı.

İdris, uluslararası sistemin yeni bir dünya savaşının yaşanmasını önleme başarısına rağmen, aynı zamanda nükleer silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesinde olduğu gibi bölgesel anlaşmazlıkların ve çatışmaların önlenmesinde ve çözülmesinde yeterince başarılı olamadığını ifade etti. Temsilci, bu durumun uluslararası barış, güvenlik ve istikrara yönelik tehdit oluşturduğunu söyledi.

Muhammed İdris, sürdürülebilir kalkınma ve insan haklarının geliştirilmesi hususundaki bazı ilerlemelere rağmen, çok sayıda insanın hala yoksulluk, kıtlık, temel ihtiyaçların eksikliği, ekonomik ve sosyal haklarının gerçekleştirilmemesi durumlarından mustarip olduğuna dikkati çekti.

Mısır’ın BM Daimi Temsilcisi, korona pandemisi krizinin, uluslararası işbirliği kavramını test ettiğini belirtirken, çok taraflı eyleme ihtiyaç duyulmasına rağmen uluslararası toplumun hala bu yönde ciddi eksiklikleri olduğunu vurguladı. İdris, BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak, çok taraflı uluslararası sistemin meşruiyetini ve güvenilirliğini korumak için gerekli bir koşul olarak, çıkarılan derslerden ortaya koyulan ve uluslararası sistemde yeni bir aşama oluşturan yeni bir uluslararası vizyon çerçevesinde küresel toplumun, pandeminin yol açtığı, mevcut ve gelecek zorluklarla mücadele etmek için koordineli bir dayanışma sergilemesi gerektiğini söyledi.

Şarkul Avsat