Birleşik Krallık ekonomisi yılın ilk üç ayında yüzde 2 daraldı

Koronavirüs salgınından ölümlerin en çok yaşandığı ikinci ülke Birleşik Krallık’ın ekonomisi, yılın ilk üç ayında yüzde 2 daraldı. 

Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre mart ayında yüzde 5,8 küçülen ekonomi için 1997’den bu yana en sert daralma kaydedilmiş oldu. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 7,2 daralmaydı.

Ülkede mart ayında en büyük yara hizmet sektöründe açıldı. Seyahat ve turizm yüzde 50 gerilerken, konaklama yüzde 46, ulaşım yüzde 44 düştü.

Birleşik Krallık’ın resesyonla karşı karşıya olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Rishi Sunak, ücretsiz izne çıkanlara verilen maaş desteğinin ekim sonuna kadar devam etmesi durumunda bütçede milyarlarca sterlin maliyet oluşabileceğini söyledi.

Hükümetin krizin hazineye maliyeti ile ilgili değerlendirmelerine ulaştığını açıklayan The Telegraph gazetesi, salgından önce 55 milyar sterlin (67 milyar 368 milyon dolar) olan bütçe açığının 337 milyar sterline (412 milyar 784 milyon dolar), en kötü senaryoda ise 516 milyar sterline (632 milyar 38 milyon dolar) ulaşacağının öngörüldüğünü yayınladı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), geçen hafta yaptığı açıklamada 2020’de ekonominin yüzde 14 küçüleceğini öngördüklerini, bunun ikinci çeyrekteki muhtemel yüzde 25 daralmadan kaynaklanacağını duyurmuştu. Bu oran, 1706 yılından bu yana en büyük yıllık kayıp olabilir. BoE, toparlanmasının ise hızlı olacağını tahmin ettiklerini belirtmişti.

J.P. Morgan küresel piyasa stratejistlerinden Hugh Gimber’a göre toparlanma kademeli olabilir ve 2021 sonunda Birleşik Krallık ekonomisi hala 2019 sonu seviyelerinin altında kalabilir.

Ülke çapında işletmelerini kapatma kararını 23 Mart’ta yani ancak ilk çeyreğin sonunda alan Birleşik Krallık’ta 227 binden fazla insan koronavirüs hastası. Bunların arasında bir süre yoğun bakımda kalan ve daha sonra iyileşen Başbakan Boris Johnson da vardı.

Şarkul Avsat