Trump’ın önerdiği sıtma ilacının koronavirüs tedavisine bir faydası yok!

Sonuçları açıklanan iki yeni çalışmaya göre, sıtma ilacı hidroksiklorokin (HCQ) ile tedavi edilen KOVID-19 hastalarında olumlu bir etki görülmedi, ilaç hatta diğer başka komplikasyonlara neden oldu.

Anti-enflamatuar (iltihap, yangı önleyici) ilaç, ABD Başkanı Donald Trump tarafından laboratuvar ortamlarında yapılan ilk çalışmaların virüs çoğalmasını önleyebileceğini gösterdikten sonra potansiyel bir ‘oyun değiştirici’ olarak lanse edildi. Daha sonraki birkaç çalışmada (ABD hükümeti tarafından finanse edilen biri de dahil) ise hidroksiklorokinin (HCQ),  KOVID-19 ile hastaneye yatırılan hastalara yardımcı olabileceği umudunu uyandırdığı görüldü.

Yayınlanan ilk çalışmada, Fransa’daki araştırmacılar; KOVID-19 nedeniyle pnömoni ile yatan ve oksijene ihtiyaç duyan 181 hastayı izledi. Bu hastaların 84’ü HCQ ile tedavi edildi ve 97’si tedavi edilmedi.

Araştırmacılar; gruplar arasında yoğun bakıma geçiş, 7 gün içinde ölüm ya da 10 gün içinde akut solunum sıkıntısı sendromu gelişmesi açısından anlamlı bir fark bulamadılar.

BMJ dergisinde yayınlanan araştırmanın yazarları, ‘’Hidroksiklorokin, küçük çalışmalardan elde edilen olumlu sonuçlar nedeniyle KOVID-19 için potansiyel bir tedavi olarak dünya çapında ilgi görmüştür. Ancak, bu çalışmanın sonuçları KOVID-19 ile hastaneye oksijen ihtiyacı olan hastalarda kabul edilmesini desteklemiyor’’ açıklamasını yaptılar.

İkinci bir araştırmada, Çin’deki araştırmacıların 150 KOVID-19 hastasını biri HCQ alan iki gruba ayırdığını görüldü. Dört hafta sonra testler, her iki grup arasında benzer sürekli enfeksiyon oranlarını ortaya koydu, ancak tedaviye karşı advers reaksiyonlar HCQ grubunda daha yaygındı. Her iki grup arasında semptomların şiddeti veya süresi de farklı değildi.

Hidroksiklorokin (HCQ) ve ilgili bir bileşik olan klorokin, sıtmanın yanı sıra oto-immün bozukluklar lupus ve romatoid artriti tedavi etmek için onlarca yıldır kullanılmaktadır.

Geçen ay Avrupa İlaç Ajansı, HCQ’nun KOVID-19’u tedavi edebileceğine dair hiçbir belirti olmadığı konusunda uyardı ve bazı çalışmaların hastalarda ciddi ve bazen ölümcül kalp problemleri gördüğünü söyledi.

Arab News