İran, ekinleri tehdit eden çekirge istilasına karşı ordusunu kullanacak

İran, ülkenin güney eyaletlerini işgal eden çekirgelerle mücadele etmek için ordusunu kullanabilir. Bir Tarım Bakanlığı yetkilisinin yaptığı açıklamada, çekirge sürüleri İran’da 7 milyar dolar değerinin üzerinde ekini yok etmekle tehdit ettiğini ifade etti.

Son on yılın en kötü çekirge saldırısı olarak adlandırılan istila, İran’ın şu an karşı karşıya olduğu kendi sorunlarını daha da derinleştiriyor. İran, koronavirüs pandemisinin en şiddetli görüldüğü ülkeler arasında ve aynı zamanda virüsün neden olduğu sevkiyat sınırlamalarının ABD yaptırımlarının etkisini artırması, petrol ihracatının rekor seviyeye düşmesine neden oldu.

İran Bitki Koruma Kurumu (PPO) sözcüsü Muhammed Rıza Mir, yarı resmi haber ajansı ILNA’ya çöl çekirgelerinin İran’ın 31 eyaletinin yedisinde 200 bin hektardan (494 bin dönüm) fazla meyve bahçesi ve tarım arazisine saldırdığını belirtti.

Mir, ILNA’ya verdiği demeçte, İran’ın Pakistan sınırından Irak’la olan güneybatı sınırına kadar olan bölgelerin çekirge saldırısına uğramasıyla bu rakamın yakında bir milyon hektara çıkabileceğini söyledi.

ORDU ÇEKİRGELERE KARŞI KULLANILACAK

Mir, “Ordu, ulaşılması zor alanlarda kullanılmak üzere arazi araçlarının sağlanması da dahil olmak üzere çöl çekirgeleriyle mücadeleye destek sunacağını söyledi. Geçen yıl ordu çekirge istilasıyla mücadele etmek için personel ve araçlar sağladı. Bu destekleri mücadeleye oldukça yardımcı oldu” şeklinde konuştu.

Mir, çekirge karşıtı operasyonların detay vermeden, şimdiye kadar herhangi bir zararı önlediğini belirtti.

PPO başkanı Muhammed Rıza Dargahi geçen ay, günlük yayın yapan Financial Tribune’e çekirge akınlarının güney İran’ın 6 eyalette 1,250 trilyon riyal (7,4 milyar dolar) değerinde tarım ürünü yok etmekle tehdit ettiğini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, İran’a komşu olan Pakistan’a çekirgelerinden gelen tarımsal kayıplarının sadece kışlık ekinler için 2,2 milyar dolar civarı olabileceğini tahmin ediyor.

The Jerusalem Post