Suudi Arabistan, 7,7 milyar dolarlık Boeing, Facebook, Disney, Marriott ve Starbucks hissesi aldı

Suudi Arabistan’ın egemen servet fonu, mevcut ekonomik hasardan doğan fırsatları değerlendirerek dünyanın en tanınmış şirketlerinden 7,7 milyar dolar değerinde hisse satın aldı.

300 milyar dolarlık Kamu Yatırım Fonu (PIF) Boeing, Facebook, Disney, Marriott ve Starbucks gibi küresel şirket liderlerinden hisse satın aldı. Ayrıca iki büyük ABD bankasına, Citigroup ve Bank of America’ya yatırım yaptı ve petrol devleri BP, Total ve Royal Dutch Shell’de hisse aldı.

Borsa uzmanları PIF’in bu alımlarının, Kovid-19 salgınının ekonomik dalgasından kötü etkilenen şirketlerin hızla toparlanacağına ve hisse fiyatlarının yeniden artacağına olan güveni yansıttığını ifade ediyor.

Orta Doğu Nomura Varlık Yönetimi Genel Müdürü Tarek Fadlallah, Arab News’e verdiği demeçte “PIF, fiyatlar hakkında uzun vadeli bir değerlendirme yapmış gibi görünüyor Fiyatlar düşükken aldıklarını ve yeniden yükselecekleri görüşü üzerinden satın aldıklarını varsaymalıyız” ifadelerini kullandı.

Yeni yatırımlarının gerekçesini açıklayan PIF, kendisini “Uzun vadeli anlayışa sahip sabırlı bir yatırımcıyız. Bu nedenle, uzun vadede daha çok fayda sağlayacak ve ülkenin ekonomik olarak büyümesini sağlarken önemli ölçüde uzun vadeli gelir elde etme potansiyeli yüksek olan hem Suudi Arabistan’da hem de küresel alanda aktif stratejik fırsatlar arıyoruz” diye nitelendirdi.

ABD borsa düzenleyicisi tarafından yapılan bir açıklamada, PIF’in 24 şirkette yaklaşık 10 milyar dolar değerinde pozisyona sahip olduğu belirtildi. PIF’in Uber’de 2 milyar doların üzerinde bir yatırımı bulunuyor ve bu yatırım PIF’in ABD’deki en büyük yatırımı.

PIF’in Uber’den sonraki en büyük yatırımı ise BP’ye yaptığı yaklaşık 34 milyon hissenin değeri ise 827 milyon dolar. BP’den sonraki en büyük yatırımı ise 713 milyon dolar Boeing hissesi oldu. Facebook ve Citigroup hisselerinin her biri yaklaşık 521 milyon dolar değerinde.

Yeni PIF portföyü, seyahat, eğlence ve konaklama alanlarında güçlü bir etkiye sahip. PIF online seyahat şirketi Booking.com hisseleri ve etkinlik organizatörü Live Nation hisseleri ve Marriott otel zincirindeki hisselerine de sahip.

Cisco, Qualcomm ve Broadcom’a yapılan yatırımlarla teknolojiye ve Pfizer’daki bir hisse yoluyla tıbbi ürünlere de ilgi var.

Dikkate değer bir küçük satın alımda yakın zamanda gelecekteki değerler konusunda kötümser olması nedeniyle büyük hisse satan efsanevi yatırımcı Warren Buffet’in aracı olan Berkshire Hathaway’de yapıldı.

Bir Suudi bankacı bu satın alımı “Bu, PIF’in Buffet’e kendisinden daha iyimser olduklarını söylemenin farklı bir yolu” ifadeleri ile değerlendirdi.

ABD hisseleri, küresel karantina başladıktan sonra piyasadaki değerlerinin yaklaşık yüzde 30’unu kaybetti, ancak o zamandan bu yana yetkililer tarafından yapılan büyük ölçekli mali müdahalenin ardından kayıpların yaklaşık yarısı geri kazanıldı.

Arab News