Bölgesel bir sağlık kuruluşunun yaptığı açıklamada, KOVID-19 ile ilişkili yeni bir hayatı tehdit eden inflamatuar sendromun Avrupa’daki 230 çocuğu etkilediğini ve bu yıl şimdiye kadar iki çocuğun ölümüne neden olduğunu söyledi.
İsveç merkezli Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), bir risk raporunda iki çocuğun, birinin Britanya’dan diğerinin de Fransa’dan olduğunu açıkladı.
Yeni koronavirüs şimdiye kadar yaşlılar ve kronik sağlık sorunları olanlar için büyük risk taşıyordu, ancak çocuklardaki sendromlarla ilgili gelen raporlar, gençlerin de risk grubunda olabileceği korkusunu artırdı.
Cenevre’deki bir brifingde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) klinisyenleri nadir sendroma karşı uyanık olma çağrısında bulundu, ancak KOVID-19 ile olan bağlantıların hala belirsiz olduğu konusunda uyarısını tekrarladı.
Pediatrik Inflamatuar Multisistem Sendromu (PIMS) olarak bilinen durum, ateş, döküntüler, şişmiş bezler ve ciddi vakalarda kalp iltihabı dahil olmak üzere toksik şok ve Kawasaki hastalığı ile benzer semptomları paylaşıyor.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ‘’Dünya çapındaki tüm klinisyenleri ulusal yetkililerinizle çalışmaya ve Dünya Sağlık Örgütü’nün çocuklardaki bu sendromu daha iyi anlamaya ve alarma geçmeye çağırıyorum’’ dedi.
Dünya Sağlık Örgütü, mevcut pandemi sırasında daha sık hale geldiği söylenen ancak KOVID-19 için pozitif test yapmayan çocuklarda da ortaya çıktığı gözlemlenen sendromun ön tanımını yayınladı.
Sendrom, enflamasyon belirtilerinin artmasıyla üç günden fazla ateş gösteren çocukları ve ergenleri etkiliyor. Çocuklar ayrıca şu semptomlardan en az ikisini de gösteriyor: Ağızda, ellerde veya ayaklarda döküntü veya iltihap belirtileri, şok veya düşük tansiyon, kalp sorunları, kanama bozukluğu ve akut gastrointestinal problemler.
VAKA KİMLERİ KAPSIYOR
Vaka tanımı, muhtemel KOVID-19 hastalarıyla temas etmiş olan ve başka belirgin mikrobiyal inflamasyon sorunu olmayan çocuklarla ilgili.
Dünya Sağlık Örgütü epidemiyoloğu Maria Van Kerkhove, ‘’Bu enflamatuar sendrom hakkında çok az şey biliyoruz’’ diye konuştu.
Fransa’da doktorlar, 9 yaşında bir çocuğun Kawasaki hastalığına benzer bir sendrom geliştirdikten ve semptomlarından muzdarip olmasa da koronavirüs ile temas halinde olduktan sonra bir hafta önce Güney Marsilya’da öldüğünü açıkladı. Çocuk, kızıl kaynaklı ateş teşhis edildikten sonra 2 Mayıs’ta hastaneye kaldırıldı. Eve döndüğünde, ciddi bir kalp rahatsızlığı yaşadı ve Marsilya Timone hastanesinin yoğun bakım ünitesine geri döndü ve burada öldü.
Fransız araştırmacılar 27 Nisan – 7 Mayıs tarihleri arasında Paris devlet hastanesine başvuran 17 çocukta Kawasaki hastalığına benzer semptomlar bildirirken, ortalama iki haftalık bir dönemde böyle bir vakayı görmeyi beklediklerini belirtti.
Avrupa Birliği (AB) Sağlık Kuruluşu Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, sendromun Avrupa çapında sürveyans için rapor edilecek KOVID-19’un olası bir komplikasyonu olarak dahil edilmesini kabul ettiğini de duyurdu.
Açıklamada ayrıca, ‘’Araştırma çabaları, eğer varsa koronavirüsün Pediatrik inflamatuar multisistem sendromuna (PIMS) neden olan rolünü belirlemeyi hedeflemelidir’’ ifadesi yer alırken, çocuklarda PIMS riskinin yanı sıra KOVID-19 ile birleşme riskinin de düşük olduğunu belirtildi.
Öte yandan, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Avrupa’daki vakaların ve New York eyaletindeki 100’den fazla vaka raporlarının ardından, doktorlara sendrom vakalarının nasıl tanınacağı ve rapor edileceği konusunda rehberlik ettiğine dikkat çekti.
Dünya Sağllık Örgütü, yaptığı bilgilendirme toplantısında, hükümetleri ve şirketleri KOVID-19’a karşı bir aşı ve tedavi geliştirmek ve dağıtımı adil hale getirmek için birlikte çalışmaya çağırdı.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ‘’Geleneksel pazar modelleri, tüm dünyayı kapsamak için gereken ölçekte üretim yapmayacaktır’’ yorumunu yaptı.
Kosta Rika Başkanı Carlos Alvarado, adil erişim sağlamak için gönüllü olarak patent ve lisans havuzu oluşturmaya yönelik brifing çağrısında bulundu.
Fransa ise, dünya uluslarının ilaç devi Sanofi tarafından geliştirilen herhangi bir aşıya eşit erişime sahip olacağını, şirketin genel müdürünün Amerikalıların muhtemelen ilk sırada olacağını öne sürdüğünü söyledi.
The Jerusalem Post