Dikkatten kaçabilecek gizli Kovid-19 belirtileri

Öksürük, boğaz ağrısı, ateş; koronavirüsün yaygın semptomları olarak bilinmektedir. Ancak ölümcül hastalık, dünya çapında tahribat yaratmaya devam ettikçe, pek çok kişi hastalığın diğer belirtilerinin fark edilip fark edilmediğini soruyor.

Doktorlar, KOVID-19’un en sık görülen semptomlarının solunum sistemine saldıran diğer virüslerin semptomlarına benzediğini söylüyor. Bununla birlikte, bazı kişilerde hafif semptomlar görülürken veya hiç semptom görülmezken, bazılarının hastanede tedavi görmekten başka seçeneği kalmıyor.

Suudi Sağlık Bakanlığı web sitesine göre, koronavirüs semptomları ateş, öksürük ve nefes darlığı içeriyor. Hastalık bazen pnömoniye (zatürre) dönüşebilir ve zayıf bağışıklık sistemleri, yaşlılar, kanser, diyabet ve akciğer problemleri gibi kronik hastalıkları olan kişilerde ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Ancak  KOVID-19 testin pozitif  çıkan birçok kişi, bakanlığın listesinde yer almayan semptomlar yaşadı. Bu kişiler sadece hastalıkları kötüleştiğinde ve virüsü taşıdıklarını keşfettiklerinde hastaneye gittiler.

Riyad’daki diplomatik sektörde çalışan 43 yaşındaki Khuloud Mullah, Yanbu’da ailesiyle birlikte izole edilirken hastalığa yakalandı.

Khuloud Mullah, Arab News’a yaptığı açıklamada, ‘’Sağlık Bakanlığı sadece dört semptomdan bahsetti. Baş dönmesi, güçsüzlük hissi veya vücut ağrısı belirtmediler, sadece dört belirti yazıyordu, bu yüzden koronavirüs olduğu gerçeğini dışladık. Semptomların ortaya çıkması birkaç gün sürdü. Yeğenim virüse yakaladığında ilk şey başının dönmesi ve bayılmasıydı. Sonra babası bulantı ve şiddetli baş ağrısı ile aynı şekilde baş dönmesi yaşadı. Bir şeye tutunmadan bir adım hareket edemiyorsunuz. Baş dönmesi, durmadan yatmak istemenize neden oluyor’’ diye konuştu.

Mullah, insanların bağışıklık tepkilerine bağlı olarak semptomların bir kişiden diğerine değişebileceğini bilmeleri gerektiğini sözlerine ekleyerek, ‘’Korkunç baş ağrıları yaşadım. Migren gibi ama başımın farklı yerlerinde olan ağrılardı’’ dedi.

Mullah ve kız kardeşleri şiddetli ağrı yaşadı, ancak hastaneye yatırılıncaya kadar, virüsün böyle bir belirtisi olabileceği asla aklına getirmedi.  Ayrıca sürekli yüksek ateşin olduğunu da belirten Mullah, ‘’Yüksek ateşle devam eden bir baş dönme hissi vardı. Bu belirtiler ortaya çıktığında, sadece yatmak istiyordum, hareket edemiyordum ve durumum git gide daha da kötüleşiyordu’’ diye ekledi.

Doktorlar, ilk belirtileri yaşadıktan bir hafta sonra tat ve koku kaybı meydana gelebileceğini ve  son semptomlardan birinin de nefes darlığı olduğunu söylüyorlar. Mullah, ‘’Soluk alıp verme ve nefes verme pratiği yapmak zorunda kaldım ve derin bir nefes aldığımda çok acı vericiydi’’ diye anlattı.

Mullah ve ailesinin virüsle enfekte olan diğer üyeleri hastanedeyken günde neredeyse 24 saat uyudular ve sadece yemek için uyandılar.

Bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Fadwa Al-Ofi, Arab News’a, baş dönmesi ve vücut ağrısının koronavirüsün yan etkileri olduğunu ve her hastanın bağışıklık sistemine bağlı olarak farklı yan etkiler yaşayabileceğini söyledi.

Yorgunluğun da KOVID-19 ile ilişkili yaygın bir semptom olduğunu söyleyen Dr. Al-Ofi, ‘’ Tüm semptomlar, Sağlık Elektronik Gözetim Ağı adlı bir program aracılığıyla hasta verilerini ve semptomlarını bir tarama sistemine kaydeden halk sağlığı görevlilerine bildirilir’’ diyerek sözlerine son verdi.

Arab News