Suudi Arabistan’da reformlar hızla devam ediyor

Suudi Arabistan halkı, Muhammed bin Selman’ın Veliaht Prens olarak atanmasının 3. yılını kutlarken, Suudiler Veliaht Prens’in Kral Selman bin Abdulaziz’in himayesinde yaptığı değişikliklerin ülke için bir dönüm noktası olduğuna inanıyor.

Muhammed bin Selman, gençliği ve ileri görüşlülüğü ile vatanı, vatandaşları ve ülkede yaşayan yabancıları destekleyen çeşitli reformlar gerçekleştirdi.

Suudi Veliaht Prens 2018’deki ABD ziyareti sırasında

Suudi Veliaht Prens, 2030 Vizyonu ile ülkesini petrole bağımlılıktan kurtarıp ekonomik çeşitliliği sağlamak isterken, aynı zamanda yaşam standardını, kültürel farkındalığı ve eğitim seviyesini de yükselmek için çalıştı.

Siyasi

Veliaht Prens ABD ile stratejik ilişkileri daha da güçlendirirken, uluslararası siyaset ve ekonomi konularında Rusya ile üst düzeyde temaslar sürdürdü, Suudi Arabistan-Çin ilişkileri ise bu dönemde daha da güçlendi.

Muhammed bin Selman’ın çabaları sonucu başkent Riyad, uluslararası toplumla ilgili kararların merkezlerinden biri haline geldi.

Doğu ve Batı’daki dünya liderleriyle bazı ekonomik anlaşmalara varmak için yürütülen çabalar meyvesini verdi.

Bu günlerde Suudi Arabistan G20 zirve toplantılarına başkanlık ediyor.

2030 Vizyonu ışığında atılan adımların sonuçları, dördüncü yılını tamamlayan rüya projesinin başarısını ortaya koyarken, Suudi Arabistan, iş ve ekonomi açısından en çok reform yapan ülkelerin endeksinde ilk sıralara oturdu.

Sosyal

Gözlemcilere göre sosyal reformların Suudi Arabistan’daki vatandaşlar ve ülkede yaşayan yabancılar üzerindeki etkisinin en önemli göstergelerinden biri ülke turizminin yeniden tanımlanması oldu.

Suudi toplumunda birçok yönden mevcut olan olumlu atmosfer, birçok kişinin yurt dışına seyahat etmeyerek ülkedeki turistik alanlara yönelmesine neden oldu.

2030 Vizyonu kapsamında atılan adımlardan biri olan Yaşam Kalitesi Programı, beklenenden daha hızlı sonuç vermeye başladı.

Veliaht Prens’in müze, tiyatro ve 35 yılın ardından sinemaların açılması gibi reformlarını memnuniyetle karşılayan Suudiler, kadınların araç kullanmasına izin verilmesi ve kadınların erkek vasilerinin izni olmadan yurt dışına seyahat etmesine izin verilmesi yönünde sosyal durumun iyileştirilmesine katkıda bulunan kararlarını da gururla hatırlıyor.

2030 Vizyonu

2030 Vizyonu kapsamında çalışılan Yaşam Kalitesi Programı da dahil yaklaşık 13 program hayata geçirildi.

Bunun yanı sıra NEOM, Qiddiya, Kızıldeniz ve Amala gibi farklı tarzlarda projeler de ortaya çıktı.

Aramco

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco’nun hisselerinin bir kısmını halka arz etme yönündeki sözünü gerçekleştirdi.

Askeri sanayi

Suudi Arabistan geçtiğimiz yıl askeri sanayi sektöründeki firmalar için lisans başvurusu kabul etmeye başlarken, otomotiv endüstrisi de dahil olmak üzere çeşitli endüstrileri desteklemeye devam etti.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu

Muhammed bin Selman, çeşitlendirilmiş yatırım portföyü ile 300 milyar dolardan fazla varlığı yöneten Kamu Yatırım Fonu’nun dünyanın en büyük egemen fonlarından biri olması yönünde çalıştı.

Bu bağlamda, Kamu Yatırım Fonu, Boeing, Facebook, Disney, Starbucks gibi küresel şirket liderlerinden hisse satın aldı. Ayrıca iki büyük ABD bankasına, Citigroup ve Bank of America’ya yatırım yaptı ve petrol devleri BP’den milyarlarca dolar değerinde hisse aldı.

Koronavirüs salgını

Veliaht Prens, krizin zorluklarını ele alan Yüksek Koordinasyon Komitesi’ne başkanlık ederken, Suudi Arabistan’da, ulusal ekonomiyi özellikle de özel sektörü güçlendirmek için girişim ve teşvikler gündeme geldi.

Hükümet, koronavirüs salgınıyla mücadele etmek amacıyla önlemler alırken, bireyler ve şirketler üzerindeki etkilerini hafifletmek için de toplam 177 milyar riyale (47.2 milyar dolar) ulaşan finansal ve ekonomik girişimleri hayata geçirmek üzere adım attı.

Bunlardan 9 milyar riyali (2,4 milyar dolar), özel sektörde çalışan Suudilerin işlerini kaybetmelerini önlemek ve işlerini kaybedenlere alternatif gelir sağlamak için kullanıldı.

Şarkul Avsat