Yeniden kullanılabilir yüz maskenizi ne sıklıkta yıkamanız gerekir?

Tek kullanımlık maskeler almaya devam etmek pahalı hale gelebiliyor, bu nedenle tekrar kullanmaya devam etmek istediğiniz bir bez maskeniz varsa, etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için temiz tutmak için izlemeniz gereken bazı adımlar bulunuyor.

1. Yüz maskenizi ne sıklıkta yıkamanız gerekir?

Yüz maskeniz günde en az bir kez yıkanmalı. Virüs kumaş üzerinde uzun süre aktif kalabilir, bu da günlük gezilerinizden sonra maskenizi yıkamanızı gerekli kılar. Temas kurduğunuz birinin enfekte olduğundan şüpheleniyorsanız, maskeyi hemen yıkamalı ve yeni bir maske kullanmalısınız. Virüsün yanı sıra, maskeler ayrıca sağlığınızı da etkileyebilecek herhangi bir ter, yağ veya deriden makyaj kalıntısı toplama eğilimindedir.

2. Ne tür bir kumaş yüz maskesi için uygundur?

Pamuklu kumaş bir yüz maskesi için mükemmel bir malzemedir. Üç taneye kadar kumaş katmanı olursa bu şekilde bir maske virüsü filtrelemede ve patojenlerin girmesini engellemede etkili olur. Hareket halindeyken yüz maskesiyle rahat olmak önemli ve pamuklu kumaş doğru miktarda nefes alabilirlik sağlar. Ayrıca daha yüksek sıcaklıklarda yıkanabilen beyaz renkli pamuklu kumaş maskelerin kullanılması önerilir.

3. Kullanımdan sonra yüz maskesine ne yapmalıyız?

Eve döndükten sonra, yaptığınız ilk şeyin maskenizi dikkatlice çıkarmanızı ve yıkayana kadar çamaşır sepetine koymanız. Maskenin diğer aile üyeleriyle temas etmesine izin vermeyin.

4. Bez maskeleri nasıl dezenfekte edebilirsiniz?

Kaliteli deterjanlarla yüksek sıcaklıkta bir makinede yıkama, virüsü öldürmek için yeterince iyidir. Bununla birlikte, sadece tek bir maske için bir makine çalıştırmaktan kaçınmak istiyorsanız, giydiğiniz kıyafetlerinizi de atabilirsiniz. Maskenizi elle yıkamayı tercih ediyorsanız, maskenin her bir dikişine deterjanın girdiğinizden emin olun ve doğru miktarda kimyasal kullanarak temizleyin. Ek olarak, maskeyi 10 dakika boyunca sıcak suda bekletmek ve daha sonra iyice durulamak da tüm patojenleri gidermeye yardımcı olacaktır. Çamaşır suyu kullanmaktan kaçının çünkü kokusu bulantı ve baş ağrısına neden olabilir.

5. Bir yüz maskesini yıkamak için uygun sıcaklık nedir?

Virüsler yüksek sıcaklıklara dayanamaz; bu nedenle yüz maskelerinin 60 dereceden fazla bir sıcaklıkta yıkanması maskeyi dezenfekte etmeye yardımcı olur. Koyu renklerdeki kumaşlar birkaç yüksek sıcaklıkta yıkandıktan sonra solduğundan, kumaş maskeyi daha açık tonlarda dikmeniz veya satın almanız önerilir.

6. Bir yüz maskesi nasıl kurutulmalıdır?

Maskenizi yıkadıktan sonra, ısı maskeyi dezenfekte ettiği için yüksek sıcaklıkta kurutmak en iyisidir. Plastik filtreli ve valfli maskeler için ekstra dikkatli olmanız ve hava ile kurutmanız veya güneşte kurutmanız gerekir. Saç kurutma makinesi kolay ve etkili bir kurutucu olarak da kullanılabilir. Güneş ışığı bir başka mükemmel doğal dezenfektandır. Ortalama bir ev ütüsünün başlangıç sıcaklığı 140 santigrat derece olduğundan, maskeyi kurutmadan sonra ütülemek virüsün tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak için ek bir önlem sağlayacaktır.

Gulf News