Astroloji koronavirüsü neden görmedi?

2020 yılı, herkesin tahmin edebileceği gibi, ‘Koronavirüs Yılı’ olarak tarihe geçecek. Kimse 2020 ile ilgili olarak bu tür bir durum yaşanacağını öngöremedi. Mesela, her zaman yeni başlangıçlardan, muhteşem yeni bir yılın geleceğini vaad eden burçların hiç birinden virüse dair bir işaret belirmedi. Aksine, söylediklerine kulak kabartılan yıldız gözlemcileri bizlere hep daha iyi sağlık, daha çok para ve servet ve hatta daha çok aşk ile mutluluğu garanti edip durdu.

Dubai Astronomi Grubu CEO’su Hasan Ahmad Al Hariri, ‘’İronik, değil mi? Koronavirüs astrolojiyi de kötü etkiledi. Bu aynı zamanda astrolojinin hiçbir zaman işe yaramadığının en büyük kanıtıdır. Birisi bize dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın bir virüs nedeniyle enfekte olacağını ve öleceğini söylemiş miydi? Ya da bu virüsün büyük bir tahribat yaratacağını, insanları paniğe sokacağını, kaygı ve depresyona neden olup ekonomileri sakatlayacağını demiş miydi?

Aslına bakarsanız gelecek hakkında hiçbir şey bilmemek, sahip olduğumuz en büyük nimetlerden biridir ve astroloji de bunu değiştiremez. Burçlar sadece insanların zayıf yönlerine oynuyor. Geleceğimiz, Yüce Allah’ın güvenli ellerindedir. Bu neden birkaç kişinin elinde olsun ki? Böyle bir şeyi yapmayı seçtiğimizde, özgür irademizi ve kendimiz karar verme özgürlüğünü veriyoruz” şeklinde konuştu.

Yanlış konumlandırılmış beklentiler

Dubai merkezli astrolog ve yaşam koçu Sandeep Bhargava, insanları astrolojide yanlış konumdaki beklentilere karşı uyarıyor.

Neden hiçbir astroloğun pandemi vurulmadan önce koronavirüs salgınını özellikle öngörmediğini sorduğumuzda ise ‘’Astroloji ve koronavirüs arasında bağlantı kuramazsınız. Astroloji, koronavirüsün etkisini tahmin edebilir ve gezegenlerin etkisine dayanarak, çareler arayabilir ve bir şeyler yapabilir. Astroloji, yıldızların ve gezegenlerin hareketine dayanan, kanıtlanmış eski bir bilimdir. Buna göre, bireyler ve çevreleri üzerinde zararlı, faydalı veya tarafsız bir etkiye sahip olabilirler. Astroloji hakkında bilgi eksikliği sorun yaratan bir durumdur’’ cevabını veriyor.

Kader özgür iradeye karşı

Özgür irade konusunda, Hindistan’dan tanınmış bir motivasyon konuşmacısı, en iyi tahminlerin bile neden zaman zaman ters gidebileceğinden bahsediyor. Bir kişinin hayatı karma yasaya göre önceden belirlenmiş gibi görünse de, yolculuğun dinamik kaldığını, rotayı yeniden şekillendirme yolu boyunca yapılan her küçük irade eylemiyle devam ettiğini söylüyor.

Bu açıdan bakılınca da pandemi; kendimizi duraklatmak, öngörü kazanmak ve kurtarmak için altın bir şans olarak görülüyor.

Tahmin eğilimi

Ancak bu teorilerden uzak, astrolojinin çekiciliği hız kesmeden devam ediyor. Astro-web sitelerinin gelirlerinde nasıl büyük bir artış olduğuna dair raporlar var. Sebep: İnsanlar KOVID-19’u çevreleyen belirsizlikler nedeniyle sağlıkları, kariyerleri, işleri, seyahatleri ve diğer ilgili konularda derhal cevap almak istiyor.

Dubai merkezli bir klinik psikolog olan Dr. Roghy McCarthy, bunun olağandışı olmadığını belirterek, ‘’İnsanlar geleceklerinin kontrolünü kaybetmekten korktuklarında astrolojiye yöneliyorlar. Çoğu zaman istediklerinin bir yansıması olan bir inanç veya tahmine tutunmak istiyorlar. Bu şekilde kendilerini daha iyi, daha güvende hissetmeye ihtiyaç duyuyorlar. Çevrimiçi veya medyada bulunan burç yorumları çok çeşitli insan havuzları içindir. Bir kalıp herkese uygun olmasa da, her tahmin, ondan ne istediklerine bağlı olarak herkes için bir şeyler sunabilmektedir. Ama aynı zamanda, bilgeliklerini başkalarının iyiliği için paylaşmak isteyebilecek gerçek, zeki ve sezgisel bazı insanlar olduğunu inkar edemeyiz’’ açıklamasını yapıyor.

Gulf News