Sudan, Nahda Barajı konusunda üçlü müzakerelere dönüldüğünü açıkladı

Sudan tarafından dün yapılan açıklamada, Etiyopya ile Mısır’ın da katılımıyla Etiyopya’da inşa edilen Nahda (Rönesans) Barajı müzakerelerini yeniden başlatma konusunda uzlaşıldığı bildirildi. Dün Sudan ve Etiyopya başbakanları arasında bir görüşme gerçekleştirildi.

Etiyopya geçtiğimiz Şubat ayında ABD ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan taslak bir anlaşmayı imzalamayı reddetmişti. Bunun ardından müzakereler askıya alınmıştı.

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk tarafından yapılan açıklamada, “İki taraf, müzakerelerin mümkün olan en kısa süre içerisinde yeniden başlamasını sağlamakla üç ülkenin su bakanlarının görevlendirilmesi konusunda anlaşmaya vardı” ifadelerini kullandı.

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kamaruddin, yaptığı basın açıklamasında, “Önümüzdeki tek seçenek, müzakere masasına geri dönmektir” dedi.

Etiyopya, 2011 yılında Mavi Nil üzerinde Nahda Barajı’nı 6 milyar dolarlık bir maliyetle inşa etmeye başlamıştı. Üç ülke, bu tarihten itibaren barajın hem Sudan hem de Mısır üzerindeki etkisini ele almak için müzakereler gerçekleştiriyor.

Etiyopya barajın inşaatının yaklaşık yüzde 70’ini tamamladı. Etiyopya Sulama Bakanı daha önce 2011’de yapımına başlanan barajın dolumuna Temmuz 2020’de başlayacağını belirtmişti.

Sudan, geçtiğimiz 12 Mayıs’ta Etiyopya’nın önümüzdeki Temmuz’da baraj gölünü doldurmaya başlama ve kısmi bir anlaşma imzalama önerisini reddetti.

Hafta başında Hamduk, Mısırlı mevkidaşı Mustafa Medbuli ile iki ülkenin dışişleri ve sulama bakanlarının yanı sıra istihbarat yöneticilerinin de katılımıyla ‘video konferans’  yöntemiyle görüşmeler yaptı.

Etiyopya, yıllardır mustarip olduğu elektrik üretimi için su kaynaklarını geliştirme ve kullanma hakkını savunurken, Mısır ve Sudan barajın ana su kaynağı olan Nil suyu üzerindeki payına zarar vermesinden korkuyor. Mısır, Nil’den yıllık 55,5 milyar metreküp su alıyor ve bunu ‘tarihsel hakkı’ olarak görüyor.

Şarkul Avsat