Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un

​Kuzey Kore Lideri haftalar sonra ilk kez ortaya çıktı

Kore Merkezi Haber Ajansı’nda (KCNA) bugün çıkan habere göre Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un, iktidardaki Kore İşçi Partisi (WPK) Merkez Askeri Komisyonu toplantısına başkanlık etti. Askeri toplantıda ‘ülkenin nükleer cephaneliğini daha da geliştirmeye yönelik yeni politikalar’ ele alındı.

Üç haftayı aşkın bir süredir gözlerden uzak olan Kuzey Kore Lideri Kim, toplantı vesilesiyle uzun bir süre sonra ilk kez kamuoyu önüne çıktı.

KCNA, toplantıda ayrıca silahlı kuvvetleri ‘yüksek alarm durumuna geçirmeye’ yönelik politikaların da tartışıldığını aktardı. Ancak aktarılan haberde bu politikalar arasında nelerin bulunduğu veya askeri toplantının ne zaman yapıldığı belirtilmedi.

Ancak Güney Kore, Kuzey komşusunun, büyük olayların genellikle gerçekleştikten bir gün sonra rapor ettiği göz önüne alındığında, toplantının Cumartesi günü yapılmış olabileceğini öne sürdü.

KCNA toplantıya katılanların, ‘silahlı kuvvetlerin tüm askeri ve siyasi faaliyetlerindeki bir dizi engeli’ gözden geçirip analiz ettiklerini ve Kuzey Kore’nin yabancı askeri güçlere karşı koyma yeteneğini geliştirmeye odaklandıklarını belirtti.

Haberde ayrıca, toplantı sırasında topçu birlikleri için ‘belirleyici’ olarak nitelendirilen tedbirlerin alındığı belirtildi.

Öte yandan Kuzey Kore’ye nükleer programı nedeniyle uluslararası yaptırımlar uygulanıyor.

Şarkul Avsat