Vatikan, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın büyük bölümünü ilhak etme planı üzerine doğrudan görüşmeler yoluyla bir kararın bulunabileceği yönündeki umudunu dile getirdi.

Vatikan İsrail’in ilhak planına karşı

Vatikan, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın büyük bölümünü ilhak etme planından duyduğu endişeyi dile getirerek, uluslararası hukuka ve BM kararlarına saygının ‘iki halkın (İsrailliler ve Filistinliler) yan yana yaşaması için vazgeçilmez bir unsur olduğu’ açıklamasını yaptı.

Açıklamada, ‘’Durumu yakından takip edildiği ve diyaloğu daha da tehlikeye atabilecek gelecekteki eylemlerle ilgili endişeler’’ dile getirildi.

Açıklama, ‘’Kısa bir süre içinde doğrudan görüşmeler yoluyla bir çözüm bulunması ümit vericidir. Böylece barış, sonunda Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından sevilen Kutsal Topraklarda hüküm sürmeye devam edecek’’ ifadeleriyle devam ediyor.

Vatikan’dan üst düzey bir kaynak Arab News’e ‘’Bu noktanın açıkça anlaşıldığına inanıyoruz’’ diye konuştu.

1995’ten 2005’e kadar Filistin’in Vatikan’daki ilk büyükelçisi olan Afif Safieh, Arab News’e yaptığı açıklamada, ‘’İsrail’in uluslararası hukuka tamamen saygısızlıktan ötürü büyük bir kızgınlık ve öfke açığa çıkardığını’’ söyledi.

Afif Safieh, Vatikan’ın her zaman Filistin sorunuyla ilgilendiğini söyleyerek, ‘’Filistin, İsa’nın doğumunun, Hristiyan inancının yayıldığı önemli bir yerdir. Burada ayrıca Filistinli Hristiyan toplulukları vardır. Onlar sayıca nispeten az olmalarına rağmen Filistin toplumunda çok önemli bir rol oynamaktadırlar’’ açıklamasını yaptı.

ABD, Rusya, İngiltere ve Hollanda’da büyükelçilik yapmış olanAfif Safieh, sözlerine şöyle devam etti: “Vatikan kabul edilebilir bir çözümün bulunmamasının ve diplomatik yolların zarar görmesinin Kutsal Topraklar’daki Hristiyanların geleceği için yıkıcı bir darbe olacağına inanıyor. Ufukta umut yokluğu bu topluluğu daha da küçülmeye zorluyor ve Vatikan, Kutsal Topraklar’ın sadece kutsal yerlerden oluşan bir müze olmaması gerektiğine inanıyor.’’

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün BM delegasyonunun başkan yardımcısı da olan Safieh, ‘’Vatikan başından beri politik karar vericiler için vicdan rolü oynayan çok ilkeli, tutarlı bir tutum aldı’’ yorumuyla sözlerine son verdi.

Arab News