Yeni araştırma: Koronavirüs hastalarının 11 gün sonra bulaşıcılık özelliği kalmıyor

Bulaşıcı hastalık uzmanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Kovid-19 hastaları yapılan testlerde pozitif çıksalar bile 11 gün hasta olduktan sonra bulaşıcılık özellikleri kalmıyor.

Singapur Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi ve Tıp Akademisi’nin ortak bir araştırma makalesinde, pozitif bir testin ‘bulaşıcılığa veya yaşayabilir virüse eşit olmadığı’ belirtilerek, ‘’Virüs, hastalığın 11. gününden sonra izole edilemez veya kültürlenmez’’ denildi. Makale, devlet hastanesindeki 73 hastanın çalışmasına dayanıyor.

Çin Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Genel Müdürü Prof Leo Yee Sin, ‘’Bilimsel olarak, 11 gün sonra kişinin artık bulaşıcı olmadığına dair yeterli kanıt olduğuna çok eminim’’ diye konuştu.

En son bulguların Singapur ve başka yerlerdeki hasta taburcu etme politikası üzerinde etkileri olabilir. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil diğer ülkelerde olduğu gibi, hastanedeki hastalar yapılan testlerde iki kere negatif sonuç alındığı zaman taburcu edilirler. Singapur Sağlık Bakanlığı, en son kanıtların hasta yönetim planına dahil edilip edilemeyeceğine bakacaklarını açıkladı.

Bugüne kadar, Singapur’daki 31 bin 68 Kovid-19 hastasının 13 bin 882’si yani yaklaşık yüzde 45’i hastanelerden ve sosyal tesislerden taburcu edildi. Ülkede 642 yeni Kovid-19 vakası bildirildi.

Yetkililer hastaların zamana göre taburcu olmalarına izin verirse, bu kişilerin yüzde 80’den fazlası 11 günlük süreç sonrasında eve gidebilecek. Eğer hastalığın şiddetli bir formu varsa, daha fazla bakıma ihtiyaç duyabilir, ancak virüsü kimseye aktaramazlar ve aynı şekilde izole edilmeleri gerekmez.

Bu makale ayrıca, Almanya’da, akciğerlerden veya boğazdan ‘viral akıntı’ olduğunu belirten dokuz hastanın küçük bir çalışmasına atıfta bulunuyor; akıntı durumu bu kişilerde ilk haftada çok yüksekti, ancak sekizinci günde neredeyse hiç yoktu.

Singapur Tıp Akademisi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Asok Kurup, virüs hakkında, salgının başlamasından sonraki haftalardan çok daha fazla şey bilindiğini belirterek, ‘’Çalışmalar devam ediyor ve daha fazla veri elde edeceğiz ve bana göre aynı şeyi göreceğiz. Yani beklemeye gerek yok’’ diye konuştu.

Singapur Hükümeti, 2 Haziran’dan itibaren okul öncesi okulları yeniden açmaya hazırlanırken okul öncesi personelini aktif olarak inceliyor. Singapur Sağlık Bakanlığı’na göre, iki okul öncesi çalışanını koronavirüs testi pozitif çıktı ve bununla okul öncesi personeli arasında toplam teyid edilmiş vaka sayısı da yediye çıkmış oldu.

The National