Koronavirüs sonrası biyolojik silahlarla yapılabilecek terörist saldırılara karşı uyarı

Avrupa Konseyi bünyesinde görevli güvenlik uzmanları, yeni tip koronavirüs salgını sonrası biyolojik silahlarla terör saldırıları riski konusunda uyarıda bulundu.

Gazeteler haberlerinde, Avrupa Konseyi Terörle Mücadele Komitesi’nin ifadelerine geniş yer verdi. Haberlerde komitenin, koronavirüs salgınının modern toplumların viral enfeksiyonlara karşı savunmasızlığı ve toplumu dengesizleştirme yeteneği gösterdiğine vurgu yaptığı belirtildi.

Uzmanlar, terör gruplarının koronavirüs salgınından kendilerine dersler çıkaracağına inandıklarını belirterek, bütün ülkelerin tehlikeye açık olması gerektiğini, hasarın hızlı ve küresel olabileceğini söyledi.

Açıklamada, teröristlerin kasıtlı olarak patojenleri veya diğer etkili biyolojik malzemeleri kullanmasının çok etkili olabileceği, virüsün insanlara ve ekonomiye verdiği zararın uzun süre toplumu etkileyebileceği ve toplumları güvensizlik ve endişeye sürükleyebileceği kaydedildi.

Uzmanlar, Avrupa ülkelerinden bu tehdide daha güçlü ve eşgüdümlü bir yanıt verilmesini talep etti. Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerden güvenlik uzmanlarını içeren komite, biyolojik saldırılarla nasıl mücadele edileceği konusunda da ortak eğitim çağrısında bulundu.

Alman iç istihbarat birimi Anayasayı Koruma Teşkilatı, Funke Medya Grubu’ndan gelen bir soruya yanıt olarak, Almanya’da henüz ‘somut ya da soyut suç planları, ciddi fikirler ya da biyolojik terör eylemleri algılarının’ bulunamadığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres geçtiğimiz Nisan ayının başlarında, gelecekte biyolojik terör saldırıları başlayabileceği riski konusunda uyarıda bulunmuştu.

Şarkul Avsat