Temsili fotoğraf

Mahkumlar ülkedeki mahkumlar için maske dikiyor

Fas’taki mahkumlar, ülkedeki mahkumlar için binlerce yüz maskesi yaparak, koronavirüsün yayılmasına karşı mücadelesinde üzerlerine düşeni yapıyorlar.

Beyaz önlük ve yüz maskesi takan 40 yaşındaki Khalid, hapishane yönetiminin gözetiminde  ‘’Hapishane duvarlarının arkasından bile olsa kolektif çabaya katkıda bulunduğumuzu düşünüyoruz’’ diye konuştu.

Fas Krallığı’nın 8 bin mahkumuyla en kalabalık hapishanesi olan Kazablanka Ain Sebaa hapishanesinde tutuklu olan Khalid, dikiş atölyesi için her gün hücresinden çıkarak dezenfektan kokan uzun koridorlardan geçiyor. Diğer arkadaşları kumaşları keserken veya ülke çapında yaklaşık 80 bin mahkuma dağıtmak için plastik torbalarda paketleme yaparken o da maskeleri bitiriyor.

Bir Kuzey Afrika krallığı olan Fas, resmi olarak 197 ölüm de dahil olmak üzere 7 bin 300 koronavirüs enfeksiyonu olduğunu teyit etti.

Ülkedeki sokağa çıkma yasakları 10 Haziran’a kadar uzatıldı. Dışarıya çıkacak herkesin izin alması gerekiyor ve maske takması gerekiyor. Polis kontrolleri sıklıkla yapılıyor ve kural ihlalleri 3 aya kadar hapis ve bin 300 dirhem (130 dolar) para cezasıyla cezalandırılıyor.

Kazablanka Ain Sebaa Hapishanesi yönetimi, Mayıs başında başlatılan pilot programın amaçlarından birinin, tutuklular arasında ‘vatandaşlık ruhunu teşvik etmek’ ve ‘uygulanan yasaklar sırasında gözaltı işleyişine’ yardımcı olmak olduğunu belirtiyor.

Fas, Mart ortasında tıbbi bir olağanüstü hal ilan ettiğinden, hapishane ziyaretleri ve dışarıdan müdahale gerektiren tüm faaliyetler durduruldu. Hastane ziyaretleri acil durumlar ile sınırlıyken, video konferans yoluyla duruşmalarla mahkemeye katılım da askıya alındı.

Resmi rakamlara göre, ülke cezaevlerinde tutuklular arasında 300’den fazla virüs vakası kaydedildi ve personel arasında yaklaşık dörtte bir oranda enfeksiyon vardı.

Hak savunan grupların yetkilileri, ülkenin kötü şöhretli kalabalık cezaevlerinde olası enfeksiyon riskini sınırlamak için bazı tutukluları serbest bırakma çağrısında bulundu.

Nisan başlangıcında, Kral VI. Muhammed, 5 bin 600’den fazla mahkumu affetti.

Kazablanka Ain Sebaa Hapishanesi Müdürü Abderrahim Kerrari, ‘titizlikle’ önleyici tedbirler uygulayan tesiste hiçbir vakanın kaydedilmediğini söyledi.

Hapishanede, dezenfektanlar ana girişe ve hücrelere giden alanlara yerleştirildi ve atölyede her masada sterilizasyon jeli duruyor.

54 yaşındaki Mustafa gibi bazı maske diken mahkumlar, tutuklanmadan önce giyim endüstrisinde çalışıyordu. 37 yaşındaki mahkum, ‘topluma faydalı’ olmaktan mutluluk duyduğunu, beceri geliştirmek ve deneyim kazanmak için programa kaydolduğunu söyledi.

Hapishane Müdürü Abderrahim Kerrari, ‘’Program aynı zamanda ‘dayanışma gibi değerleri aşılayarak mahkumları topluma yeniden entegrasyona hazırlamayı’ hedefliyor’’ diye konuştu.

Programa katılan mahkumlar, hapishanenin dikiş atölyelerindeki kurslara alınarak maske yapımı konusunda iki günlük eğitim aldılar. Katılımcılara, çalıştıkları gün sayısına göre çalışmaları için ödeme yapılıyor.

Kerrari, hapishane yönetiminin bu işi yapan mahkumları ‘iyi davranışları’ için seçtiğini ve daha kısa cezaları olan mahkumlara öncelik verdiğini açıkladı.

Pandemi ile mücadelede, Fas’taki yaklaşık 20 hapishanede çalışan 100 mahkumun ürettiği günlük 20 bin maske, yerel fabrikalarda üretilen 10 milyon ile karşılaştırıldığında, okyanusta bir damla olarak görülebilir.

Ancak buna rağmen, kadın mahkumlardan 35 yaşındaki Meriem, böyle bir programa katılmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ediyor ve ‘’Pandemi sırasında halkımız için faydalı bir iş yaptığım için çok mutluyum. Sadece mütevazı bir katkı olsa bile görevimi yaptığımı hissediyorum’’ diye konuşuyor.

Arab News