Başbakan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin devlet başkanı Yardımcısı ve Dubai'nin mutlak hükümdarı Şeyh Muhammed bin Rashid, Abu Dabi emirliğinin veliaht prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutan yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed, 2017 yılında Muhammed bin Rashid Uzay Merkezi'ni gezdi.

BAE’nin tarihi Mars araştırması 15 Temmuz’da başlayacak

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ilk Mars yörünge aracı 15 Temmuz’da Japonya’nın Tanegashima Adası’ndan uzaya fırlatılacak. Kalkış tarihi her ihtimale karşı 13 Ağustos’a kadar diye belirlenmiş olmasına rağmen, aracın BAE saatiyle 12.51’de fırlatılması planlandı.

Fırlatmayı düzenleyen şirket olan Mitsubishi Heavy Industries (MIH), konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Roket, Kızıl Gezegen’e gideceği yedi ile dokuz ay sürecek olan tek başına yapacağı yolculuğa başlamasından önce Hope uzay aracını Dünya’nın atmosferi dışına taşıyacak.

Açıklamada “Mitsubishi Heavy Industries, bu açıklamayla Birleşik Arap Emirlikleri Muhammed bin Rashid Uzay Merkezi (MBRSC) tarafından geliştirilen Emirates Mars Misyonunun (EMM) Hope uzay aracında bulunan 42 numaralı H-IIA Fırlatma Aracı’nın (H-IIA F42) fırlatma programını duyurmaktadır” denildi.

BAE Mars Misyonu, Arap dünyasında bu alanda çalışan ilk örnek ve başarılı olursa BAE’nin uzay endüstrisini yeni zirvelere taşıması bekleniyor.

Mars’ın üst ve alt atmosferini incelemeyi amaçlayan Hope uzay sondası, üç ABD üniversitesinin yanı sıra Emirliklerden 150 mühendis, bilim adamı ve araştırmacıdan oluşan bir ekip tarafından inşa edildi.

Uzay sondası, devam eden Kovid-19 salgınının neden olduğu seyahat kısıtlamalarına rağmen geçen ay Japonya’ya teslim edilmişti.

Bu yılın başlarında, MBRSC mühendislerinden oluşan bir ekip de, araç yörüngeye fırlatılmadan önce Tanegashima Uzay Merkezi’ne zamanında karantinadan çıkmaları sağlanacak şekilde gönderildi.

İkinci bir grup mühendis, BAE’de, uzay sondasının dünyanın en büyük uçaklarından biri olan Antonov An-124’te teslim edilmesine yardımcı oldu.

Dubai’den Tanegashima’ya yapılan toplam yolculuk 83 saat sürmüştü.

25 Nisan’da Başbakan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dubai’nin mutlak hükümdarı Şeyh Muhammed bin Rashid  “Hope Uzay Sondası, uzay sektöründe Arap ve İslam dünyası için bir dönüm noktasını temsil ediyor. Mars’a ulaşmak sadece bilimsel bir amaç değil, Arap gençliğine yetenekli olduğumuzu ve umudun dünya ile gökyüzü arasındaki mesafeyi aştığını bildiriyor. Zorlu küresel seyahat koşullarına rağmen, mühendislerimiz bölgenin en iyi uzay bilimi projesini tamamlamak için programa göre çalışıyor. Sonda, 10 yıl değil, altı yıldan daha az bir sürede ve beklenen maliyetin yarısı bir maliyetle geliştirildi. Plana göre Temmuz ayında fırlatmayı hedefliyoruz” dedi.

Sonda uzay merkezine ulaştığından beri, fırlatma için ayrıntılı işlemler için gereken operasyonları geçirdi.

Uzay aracının iletişim ve kontrol cihazları da test edildikten sonra sonda fırlatma rampasına taşındı ve rokete monte edildi. Mühendisler ayrıca uzay aracı bataryalarının tamamen şarj edildiğinden emin oldular.

İleri Bilimlerden Sorumlu Devlet Bakanı ve BAE Mars Misyon Yardımcısı ve Proje Yöneticisi Sarah Al Amiri, “Küresel salgının ortasında Hope Uzay Sondası ekibinin üstesinden geldiği bu zorluklar, BAE misyonunun imkansızı gerçekleştirme taahhüdünü teyit ediyor. Bugünün ve geleceğin nesilleri için yerleştirilmiş bir düşüncedir.  Bu misyon, ülkenin isteklerini somutlaştırıyor, dünyaya olumlu bir mesaj gönderiyor, engellere ve zorluklara rağmen durmadan devam etmenin önemini gösteriyor. Ekibimiz, görevin başarısını sağlamak için gayretle çalışmaya devam ediyor ve Şubat 2021’de, aynı zamanda 50. kuruluş yıl dönümümüze denk gelecek olan; sondanın Mars’a ulaşmasını  toplu olarak kutlamayı dört gözle bekliyoruz“ açıklamasını yaptı.

The National