Husam Zomlot

FKÖ elçisi Husam Zomlot: Biden İsrail’in ilhakını durdurabilecek hiçbir şey söylemedi

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) İngiltere elçisi Husam Zomlot, ‘’Demokrat Parti’nin muhtemel başkan adayı Joe Biden, İsrail’in Batı Şeria’nın bazı bölgelerinin ilhak edilmesini durduracak kadar güçlü bir anti-ilhak duruşu sergilemedi’’ diye konuştu.

Zomlot, ilhak etme karşıtı olan İsrail Politika Forumu tarafından düzenlenen bir web etkinliği sırasında, ‘’Başbakan Benjamin Netanyahu’yu durdurabilecek bir ABD ortağı geldiğini görmüyorum’’ dedi.

İsrail’in ilhak planının muhalifleri, Obama yönetimi sırasında başkan yardımcısı olan ve ilhak planlarına karşı olduğunu belirtmiş olan Biden’e umutlarını bağlamıştı. Ancak Zomlot konuşmasında, Amerika’nın İsrail’e askeri yardımı durdurmaya niyeti olmadığını açıkladı.

Zomlot, Kasım ayı cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması durumunda Biden’in etkili bir alternatif sunma umudu varsa, sözlerinin İsrail hareketlerini durduracak kadar güçlü bir eyleme bağlanması gerektiğini belirterek, ‘’Biden kampanyasının denklemi değiştirmesine yardımcı olacak hiçbir yeni politika unsuru görmüyoruz. İsrail’i ya da Netanyahu’yu ilhak etme planından vazgeçirecek hiç bir şey yok’’ diye konuştu.

Husam Zomlot, FKÖ’nün Amerika Birleşik Devletleri misyonunun eski başkanıydı.

Zomlot açıklamalarına, ‘’Eğer Biden ekibi gerçekten doğru mesajları göndermezse, Biden’in seçildiği takdirde miras alacağı baş ağrısı çok büyük olacaktır. Açıkçası başka bir süreçle çatışmaya bir son verebileceğine inanmıyorum’’ diye devam etti.

Öte yandan Zomlot, ABD Başkanı Donald Trump’ı ve yönetimini İsrail’in ilhak etme planını mümkün kıldığı için suçladı ve ‘’ Trump, İsrail hükümetinin kendisinden daha fazla ilhak ediyor. Trump yönetimi İsrail’i ilhak etmeye itmede belirleyici bir rol oynadı ve sonuç olarak artık çözümün bir parçası olmaktan ziyade sorunun bir parçası’’ diye konuştu.

The Jerusalem Post