Misrata

Libya’da koronavirüs salgını kontrol altına alındı

Libya’nın başkenti Trablus merkezli Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC), gözlem altındaki 123 hastaya test yapılmasının ardından üst üste iki gündür yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan herhangi bir vakanın kaydedilmediğini açıkladı.

NCDC, Trablus Merkez Hastanesi laboratuvarında 4 bin 527 test gerçekleştirilmesi sonrasında epidemiyolojik durum hakkında bir istatistik yayınladı. İstatistiğe göre toplam vaka sayısı 77’ye ulaşırken, 40 kişi iyileşti ve 3 kişi de hayatını kaybetti. NCDC’nin Libya’da virüsün yayılma hızını takip etmek üzere yayınladığı harita da ülkenin batısındaki Misrata şehrinde toplam pozitif vaka sayısının yüzdesinin, toplam vaka sayısının yüzde 15,6’sını oluşturduğunu ve doğudaki Bingazi’de ise yüzde 6,25 olduğunu gösterdi.

Koronavirüs vakalarının en az görüldüğü Kuzey Afrika ülkelerinden biri olan Libya, bu ayın başında 45’ten fazla ülkeye ulaşan bir hava köprüsü aracılığıyla yurt dışında mahsur kalan 15 bin vatandaşını tahliye etme planını uyguladı.

Trablus’ta uluslararası açıdan tanınan Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), kısa bir süre önce başkentte en kalabalık nüfusa sahip 3 belediyeyi de içeren ilk aşamada, salgının yayılma seyrini takip etmek için kapsamlı bir tarama süreci başlattı.

UMH’ye bağlı Eğitim Bakanlığı, geçen hafta gelecek ayın ortalarında okulların kademeli olarak açılacağını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), geçen günlerde Libyalı yetkililere, hastalığın yayılmasına yol açabilecek bu ciddi tehdit karşısında dikkatli olma çağrısı yaptı. Geçen Mart ayında ülkede ilan edilen olağanüstü hal de bu ayın sonuna kadar uzatılırken, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla hava ve kara sınırları geçişlere kapatıldı.

Şarkul Avsat